Strony

Strony

piątek, 26 lutego 2016

minestrone z jarmużem i groszkiem

Pyszna i rozgrzewająca, idealna na powrót zimy. Zupa w stylu minestrone u mnie z dodatkiem groszku i jarmużu. Idealny sposób na przemycenie duuużej ilości warzyw. U mnie z makaronem bezglutenowym ryżowym. Polecam!


minestrone z jarmużem i groszkiem


Ok 4-6 porcje ( 4 duże z dokładką ;)

  • Ok 1,5 litra bulionu lub wody (lub więcej)
  • Cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek pora
  • 2 marchewki pokrojone w plasterki
  • 2 pietruszki pokrojone w plasterki
  • 1/3 kalafiora ( użyłam romanesco) podzielonego na różyczki
  • 1/3 selera pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
  • 2 listki laurowe
  • Puszka posiekanych pomidorów
  • Kilka ziarenek pieprzu ( użyłam czerwonego)
  • Listki bazylii świeżej lub suszona
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Dowolny makaron ok 50g
  • 2 łyżki oliwy


Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, kalafior oraz pora. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, bazylię oraz pieprz. Gotujemy zupę aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory, groszek oraz makaron. Gotujemy całość ok 8 minut. Na końcu dodajemy liście jarmużu i gotujemy zupę jeszcze ok 3-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Duża porcja zupy z makaronem to ok 158kcal
B:6,7g
T:3,3g
W:31,9g
Bl:7,7g
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz