minestrone z jarmużem i groszkiem
- Ok 1,5 litra bulionu lub wody (lub więcej)
- Cebula
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek pora
- 2 marchewki pokrojone w plasterki
- 2 pietruszki pokrojone w plasterki
- 1/3 kalafiora ( użyłam romanesco) podzielonego na różyczki
- 1/3 selera pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
- 2 listki laurowe
- Puszka posiekanych pomidorów
- Kilka ziarenek pieprzu ( użyłam czerwonego)
- Listki bazylii świeżej lub suszona
- Sól i świeżo mielony pieprz
- Dowolny makaron ok 50g
- 2 łyżki oliwy
Na oliwie podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy pokrojoną marchew, selera, pietruszkę, kalafior oraz pora. Zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, bazylię oraz pieprz. Gotujemy zupę aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory, groszek oraz makaron. Gotujemy całość ok 8 minut. Na końcu dodajemy liście jarmużu i gotujemy zupę jeszcze ok 3-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Duża porcja zupy z makaronem to ok 158kcal
B:6,7g
T:3,3g
W:31,9g
Bl:7,7g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz