niedziela, 28 lutego 2016

Stir fry z tofu, makaronem ryżowym i marchewką

Stir fry z tofu, makaronem ryżowym i marchewką

M. Dziś zamówił na obiad pad thaia ;) zamówił więc dostał, ja miałam ochotę na coś lżejszego i w wersji vege ;) uwielbiam tego typu dania, błyskawicznie się przygotowują i cudownie smakują ;) świeże, lekkie, pyszne;) oczywiście możecie dodać ulubione mięso lub np. Krewetki ;) polecam!





porcja


  • 2 plastry tofu ( użyłam wędzonego) pokrojone w kostkę
  • 2 główki pok choy ( listki)
  • Marchewka pocięta na wstążki
  • Szalotka posiekana
  • Ząbek czosnku posiekany
  • Kawałek chili pokrojony na plasterki ( bez pestek )
  • ok 30g makaronu ryżowego ( użyłam nitek z ryżu brązowego)
  • Garść kiełków fasoli mung
  • Garść listków kolendry
  • Łyżka posiekanych prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • Łyżka oleju kokosowego
  • Plaster mango pokrojony w kostkę

Sos:

  • Łyżeczka sosu rybnego
  • Łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • Łyżeczka pasty tamaryndowej
  • Łyżeczka sosu ostrygowego
  • Łyżeczka soku z limonki lub cytryny


Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Na oleju kokosowym  krótki podsmażamy czosnek, szalotkę i chili, dodajemy tofu. Kiedy się zezłoci podlewamy odrobiną wody. Dodajemy pok choya i marchewkę oraz kiełki. Chwilę smażymy. Mieszamy składniki sosu. Wlewamy sos na patelnię. dodajemy makaron, smażymy jeszcze chwilę. Mieszamy energicznie. Podajemy z mango, orzeszkami i kolendrą.

Porcja to ok 371kcal
B:13,4g
T:21,2g
W:34g
Bl:3,2g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka