Gryczane placuszki z samej gryki z warzywami
Placuszki:
- 100 g białej kaszy gryczanej
- Szklanka wody
- Sól według uznania
Dodatki:
- 1/2 Brokułu
- 1/2 małej cukini
- Kilka zielonych szparagów
- Kolendra
- Sezam
Dip:
- Tahini 2 łyżki
- Sok z cytryny 3 łyżki
- Woda 3 łyżki
- Syrop klonowy łyżeczka
- Sól do smaku
Kaszę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Kasza powinna napęcznieć i wchłonąć większość wody. Rano odlewamy wodę, kaszę blendujemy dolewając niewielką ilość świeżej wody oraz odrobinę soli. Ciasto powinno być dość gęste. Warzywa kroimy i wrzucamy do wrzątku z odrobiną soli, gotujemy al dente ( ok 4-5 minut). Możemy również przygotować je na parze. Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Nakładamy po dwie łyżki ciasta formując okrągłe placuszki. Mieszamy składniki sosu, w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Placuszki smażymy z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z warzywami posypanymi sezamem oraz kolendrą i sosem tahini.
orcja to ok 334 kcal
B:14,5g
T:12,6g
W:46,2g
Bł:8,1g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz