Strony

Strony

niedziela, 17 kwietnia 2016

Gryczane placuszki z samej gryki z warzywami

One dzieją się naprawdę ! Gryczane placuszki z samej gryki ;) po gryczanym chlebie kolejny gryczany hit sprawdzony przez a.gotuje ;) u mnie z warzywami, sezamem i sosem z tahini, świetny pomysł na szybki lunch lub kolację ;)

Gryczane placuszki z samej gryki z warzywami 



2 porcje
Placuszki:

  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • Szklanka wody
  • Sól według uznania


Dodatki:

  • 1/2 Brokułu
  • 1/2 małej cukini
  • Kilka zielonych szparagów
  • Kolendra
  • Sezam


Dip:

  • Tahini 2 łyżki
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Woda 3 łyżki
  • Syrop klonowy łyżeczka
  • Sól do smaku


Kaszę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Kasza powinna napęcznieć i wchłonąć większość wody. Rano odlewamy wodę, kaszę blendujemy dolewając niewielką ilość świeżej wody oraz odrobinę soli. Ciasto powinno być dość gęste. Warzywa kroimy i wrzucamy do wrzątku z odrobiną soli, gotujemy al dente ( ok 4-5 minut). Możemy również przygotować je na parze. Patelnie smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Nakładamy po dwie łyżki ciasta formując okrągłe placuszki. Mieszamy składniki sosu, w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody. Placuszki smażymy z obu stron na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z warzywami posypanymi sezamem oraz kolendrą i sosem tahini.

orcja to ok 334 kcal
B:14,5g
T:12,6g
W:46,2g
Bł:8,1g

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz