Połączenie buraków i czarnej soczewicy z mleczkiem kokosowym już się pojawiło na blogu. Tym razem do garnka trafiła botwinka z młodymi buraczkami, którą uwielbiam. Korzystajcie póki sezon trwa ;)
Botwinka z imbirem i mleczkiem kokosowym
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 2 marchewki
- Pietruszka
- Szklanka mleczka kokosowego
- 1-1,5 litra bulionu lub wody ( im mniej wody użyjemy zupa będzie bardziej esencjonalna)
- 2 duże ząbki czosnku posiekane
- Kawałek imbiru ok 3 cm posiekany
- Łyżka oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 1/4 szklanki czarnej soczewicy
- Sól i pieprz do smaku
- Listki kolendry do podania
Soczewicę moczymy ok 20 minut. Gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu ( zajmie to ok 30 minut, pamiętajmy że wody nie solimy w trakcie gotowania, możemy dodać listek laurowy)
Botwinkę myjemy i drobno siekamy. Buraczki marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na oliwie podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, gotujemy aż warzywa zmiękną ok 30 minut. Dodajemy mleczko kokosowe oraz ugotowaną soczewicę. Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sokiem z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz