czwartek, 19 maja 2016

Botwinka z imbirem i mleczkiem kokosowym



Połączenie buraków i czarnej soczewicy z mleczkiem kokosowym już się pojawiło na blogu. Tym razem do garnka trafiła botwinka z młodymi buraczkami, którą uwielbiam. Korzystajcie póki sezon trwa ;)

Botwinka z imbirem i mleczkiem kokosowym 




  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Szklanka mleczka kokosowego
  • 1-1,5 litra bulionu lub wody ( im mniej wody użyjemy zupa będzie bardziej esencjonalna)
  • 2 duże ząbki czosnku posiekane
  • Kawałek imbiru ok 3 cm posiekany
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 1/4 szklanki czarnej soczewicy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Listki kolendry do podania


Soczewicę moczymy ok 20 minut. Gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu ( zajmie to ok 30 minut, pamiętajmy że wody nie solimy w trakcie gotowania, możemy dodać listek laurowy)
 Botwinkę myjemy i drobno siekamy. Buraczki marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Na oliwie podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, gotujemy aż warzywa zmiękną ok 30 minut. Dodajemy mleczko kokosowe oraz ugotowaną soczewicę. Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dodatkowo sokiem z cytryny.

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka