czwartek, 31 marca 2016

soczewica z brokułami i cukinią w sosie z tahini

To danie absolutnie mnie zaskoczyło! Ostatnio mam jakąś ogromną ochotę na warzywa... Najlepiej te zielone! Nie mogę przejść obojętnie obok cukini i brokuła...zielona soczewica też przyciągnęła moją uwagę swoim odcieniem ;) a awokado...awokado to mój must have na wiosnę ;)

soczewica z brokułami i cukinią w sosie z tahini


2 porcje 


  • 1 brokuł
  • ok 60g  zielonej soczewicy ( jeśli zależy nam na czasie użyjmy zielonego groszku)
  • Ewentualnie listek laurowy do gotowania soczewicy
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 awokado
  • Sól i pieprz oraz sok z cytryny do smaku
  • Listki kolendry ( opcjonalnie pietruszki lub koperek)
  • Oliwa z oliwek łyżka


Sos tahini

  • 2 Łyżki tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • Łyżka syropu klonowego
  • Sól


Soczewicę moczymy w wodzie przez ok 30 minut. Następnie gotujemy ( według przepisu na opakowaniu aż zmięknie i wchłonie wodę).  Możemy dodać do gotowania soczewicy  listek laurowy, ułatwi trawienie.
Mieszamy składniki sosu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok 5 minut ( powinien pozostać chrupiący;). Z cukinii wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cukinię i podgotowanego brokuła. Smażymy aż cukinia lekko zmięknie. Na patelnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy wszystko, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszamy i wykładamy na talerze. Awokado kroimy w kostkę układamy na warzywach. Posypujemy kolendrą i polewamy sosem.

Porcja to ok 344kcal
B:16g
T:17g
W:34g
Bl:9
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka