soczewica z brokułami i cukinią w sosie z tahini
2 porcje
- 1 brokuł
- ok 60g zielonej soczewicy ( jeśli zależy nam na czasie użyjmy zielonego groszku)
- Ewentualnie listek laurowy do gotowania soczewicy
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 awokado
- Sól i pieprz oraz sok z cytryny do smaku
- Listki kolendry ( opcjonalnie pietruszki lub koperek)
- Oliwa z oliwek łyżka
Sos tahini
- 2 Łyżki tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- Łyżka syropu klonowego
- Sól
Soczewicę moczymy w wodzie przez ok 30 minut. Następnie gotujemy ( według przepisu na opakowaniu aż zmięknie i wchłonie wodę). Możemy dodać do gotowania soczewicy listek laurowy, ułatwi trawienie.
Mieszamy składniki sosu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok 5 minut ( powinien pozostać chrupiący;). Z cukinii wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cukinię i podgotowanego brokuła. Smażymy aż cukinia lekko zmięknie. Na patelnie dodajemy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy wszystko, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Mieszamy i wykładamy na talerze. Awokado kroimy w kostkę układamy na warzywach. Posypujemy kolendrą i polewamy sosem.
Porcja to ok 344kcal
B:16g
T:17g
W:34g
Bl:9
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz