piątek, 25 marca 2016

Wstążki z cukinii z awokado i suszonymi pomidorami

Lekka kolacja lub lunch? U mnie wstążki z cukinii z awokado, groszkiem, suszonymi pomidorami, szparagami i nerkowcami. No nie mogłam się powstrzymać kiedy zobaczyłam te szparagi ale możecie z owodzeniem zastąić je brokułem;)


Wstążki z cukinii z awokado i suszonymi pomidorami


2 porcje

  • Wstążki wycięte z 1 cukinii ( np. przy pomocy obieraczki do warzyw )
  • Szparagi ok 10 sztuk ( można zastąpić brokułem)
  • małe dojrzałe awokado
  • Suszone pomidory 8 plastrów
  • Garść mrożonego groszku
  • Garść nerkowców
  • garść listków bazylii
  • sok z połowy limonki
  • Ok 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz



Szparagi wkładamy na ok 3 minuty do wrzątku. Odcedzamy. Kroimy na nieduże kawałki. Nerkowce prażymy chwilę na suchej patelni. Siekamy. Pomidory siekamy na paski. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy wstążki z cukinii, pomidory, szparagi oraz groszek. Chwilę smażymy, podlewając niewielką ilością wody.  Awokado obieramy, kroimy, blendujemy z bazylią, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do warzyw na patelni razem z nerkowcami, mieszamy. Podajemy posypane listkami bazylii lub rzeżuchą.

Porcja to ok 392kcal
b:13,9g
T:23,2g
W:42,6g
Bl:9,7g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka