wtorek, 1 marca 2016

Cytrynowe muffinki z kaszy jaglanej

Cytrynowe muffinki z kaszy jaglanej ;)

Mocno cytrynowe a do tego meeega zdrowe! Pyszny pomysł na drugie śniadanie ;) można zapakować na wynos do pracy i korzystać z właściwości kaszy jaglanej, która niektórym wciąż niezbyt smakuje ;) takie małe oszustwo i nawet M. Wcina kasze ( Hihi właśnie zjada trzecią...nie czwartą!...jednak piątą ;)










Na 10 sztuk potrzebujesz

  • 3/4 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej ok 120g
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej na mąkę kaszy lub gotowej mąki )
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej użyłam z ryżu brązowego)
  • 1/4 szklanki skrobi z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej ( można pominąć i użyć więcej pozostałych mąk )
  • Jajka z wolnego wybiegu ( 2 małe lub jedno duże)
  • Ok 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu ( używam erytrytolu)
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Ok 5-6 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam 0% tłuszczu)
  • Ok 60g oleju kokosowego
  • Nasionka wyskrobane z laski wanili ( lub odrobina ekstraktu waniliowego)
  • Niepełna łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki płatków migdałów


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąki, sodę, erytrytol, skórkę z cytryny mieszamy. Kaszę blendujemy z jogurtem i sokiem cytryny ( nie musi być bardzo dokładnie). Do suchych składników dodajemy kaszę, jajka, olej, skórkę z cytyny, wanilię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 25-30 minut. Migdały podprażamy na suchej patelni. Wlewamy syrop klonowy. Chwilę podgrzewamy aż syrop zgęstnieje. Nakładamy migdały na upieczone babeczki.




sztukato ok 159 kcal
B:3,8g
T:8,9 g
w:15,9g
Bl:1g
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka