Cytrynowe muffinki z kaszy jaglanej ;)
Mocno cytrynowe a do tego meeega zdrowe! Pyszny pomysł na drugie śniadanie ;) można zapakować na wynos do pracy i korzystać z właściwości kaszy jaglanej, która niektórym wciąż niezbyt smakuje ;) takie małe oszustwo i nawet M. Wcina kasze ( Hihi właśnie zjada trzecią...nie czwartą!...jednak piątą ;)
Na 10 sztuk potrzebujesz
- 3/4 szklanki ugotowanej i przestudzonej kaszy jaglanej ok 120g
- 1/2 szklanki mąki jaglanej ( zmielonej na mąkę kaszy lub gotowej mąki )
- 1/4 szklanki mąki ryżowej użyłam z ryżu brązowego)
- 1/4 szklanki skrobi z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej ( można pominąć i użyć więcej pozostałych mąk )
- Jajka z wolnego wybiegu ( 2 małe lub jedno duże)
- Ok 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu ( używam erytrytolu)
- Skórka otarta z cytryny
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- Ok 5-6 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam 0% tłuszczu)
- Ok 60g oleju kokosowego
- Nasionka wyskrobane z laski wanili ( lub odrobina ekstraktu waniliowego)
- Niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki płatków migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąki, sodę, erytrytol, skórkę z cytryny mieszamy. Kaszę blendujemy z jogurtem i sokiem cytryny ( nie musi być bardzo dokładnie). Do suchych składników dodajemy kaszę, jajka, olej, skórkę z cytyny, wanilię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do foremek. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 25-30 minut. Migdały podprażamy na suchej patelni. Wlewamy syrop klonowy. Chwilę podgrzewamy aż syrop zgęstnieje. Nakładamy migdały na upieczone babeczki.
sztukato ok 159 kcal
B:3,8g
T:8,9 g
w:15,9g
Bl:1g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz