Jaglane gofry bezglutenowe
- 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej ( ugotuj więcej, wykorzystaj do obiadu, ciastek, muffin itp.)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego lub maślanki ( użyłam jogurtu bieluch 0%)
- Ekstrakt waniliowy
Do podania
- Dowolna konfitura lub dżem bez cukru
- Jogurt naturalny
- Syrop klonowy lub daktylowy
W miseczce mieszamy kasze z mąką, żółtkami, jogurtem i wanilią( jeśli używamy). Białka ubijamy na sztuwną pianę. Mieszamy z resztą składników. Pieczemy ok 6 minut w rozgrzanej gofrownicy posmarowanej niewielką ilością oleju kokosowego. Podajemy z jogurtem, konfiturą, syropem lub owocami ( lub ze wszystkim na raz ;) )
Porcja to ok 316
B:15g
T:7,6g
W:46,7g
Bl:1,1g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz