piątek, 18 marca 2016

Jaglane gofry bezglutenowe

Lepiej późno niź później...no przyznaję że w tym tygodniu sporo pracy i nie wyrobiłam się ze skończeniem tego postu od środy  :) dziś mam wolny wieczór tak więc nadrabiam zaległości :) na sobotnie śniadanie jak znalazł :) jaglane gofry ostatnio numer 1 na liście śniadaniowych hitów ;) dzięki dodatkowi ugotowanej kaszy miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz ;) idealne ;)

Jaglane gofry bezglutenowe



2 porcje

  • 2 jajka ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 kopiaste łyżki ugotowanej kaszy jaglanej ( ugotuj więcej, wykorzystaj do obiadu, ciastek, muffin itp.)
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego lub maślanki ( użyłam jogurtu bieluch 0%)
  • Ekstrakt waniliowy


Do podania

  • Dowolna konfitura lub dżem bez cukru
  • Jogurt naturalny
  • Syrop klonowy lub daktylowy


W miseczce mieszamy kasze z mąką, żółtkami, jogurtem i wanilią( jeśli używamy). Białka ubijamy na sztuwną pianę. Mieszamy z resztą składników. Pieczemy ok 6 minut w rozgrzanej gofrownicy posmarowanej niewielką ilością oleju kokosowego. Podajemy z jogurtem, konfiturą, syropem lub owocami ( lub ze wszystkim na raz ;) )

Porcja to ok 316
B:15g
T:7,6g
W:46,7g
Bl:1,1g
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka