Tarta bez ciasta z warzywami i kozim serem
- 2 marchewki (obrane)
- 1,5 batata
- 1 pietruszka (obrana)
- 0,5 cukini
- Szalotka
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 Łyżeczki serka koziego ( użyłam serka Turek)
- Sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona lub słodka
- Do podania rzeżucha lub kiełki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Bataty obieramy, kroimy na cienkie plastry. Z pozostałych warzyw wycinamy wstążki. Szalotkę drobno siekamy. Dno formy do tarty (lub innej dowolnej)smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego układamy dość gęsto plastry batatów. Boki wykładamy połówkami plastrów batatów. Posypujemy solą i pieprzem, zapiekamy ok 5 minut. Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Dodajemy po kawałeczku ser. Mieszamy. Bataty posypujemy szalotką. Wylewamy masę jajeczną. marchew i ietruszkę blanszujemy i odcedzamy. Układamy pocięte na wstążki warzywa, tworząc okręgi. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45 minut. Danie podajemy lekko przestudzone lub na zimno. Idealnie Smakuje posypane sporą ilością rzeżuchy <3
Podzieliłam tartę na 3 części
Porcja to ok 257kcal
B:14,3g
T:9,6g
W:30,3g
Bl:5,7g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz