piątek, 25 marca 2016

Tarta bez ciasta z warzywami i kozim serem

Zabawy warzywami ;) kto lubi pieczone warzywa tak jak ja, polubi moją oszukaną tartę bez ciasta ;) jest taka piękna, że szkoda zjadać ;) 


Tarta bez ciasta z warzywami i kozim serem




  • 2 marchewki (obrane)
  • 1,5 batata
  • 1 pietruszka (obrana)
  • 0,5 cukini
  • Szalotka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 Łyżeczki serka koziego ( użyłam serka Turek)
  • Sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona lub słodka



  • Do podania rzeżucha lub kiełki 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Bataty obieramy, kroimy na cienkie plastry. Z pozostałych warzyw wycinamy wstążki. Szalotkę drobno siekamy. Dno formy do tarty (lub innej dowolnej)smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego układamy dość gęsto plastry batatów. Boki wykładamy połówkami plastrów batatów. Posypujemy solą i pieprzem, zapiekamy ok 5 minut. Jajka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jogurt, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Dodajemy po kawałeczku ser. Mieszamy. Bataty posypujemy szalotką. Wylewamy masę jajeczną. marchew i ietruszkę blanszujemy i odcedzamy. Układamy pocięte na wstążki warzywa, tworząc okręgi. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 45 minut. Danie podajemy lekko przestudzone lub na zimno. Idealnie Smakuje posypane sporą ilością rzeżuchy <3

Podzieliłam tartę na 3 części 
Porcja to ok 257kcal
B:14,3g
T:9,6g
W:30,3g
Bl:5,7g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka