Bananowe muffiny bezglutenowe ;)
Piekę dość często muffiny, to dla mnie idealna opcja na drugie śniadanie ;) zabieram sztuk dwie lub trzy do pudełeczka i udaje mi się dzięki temu wytrwać do lunchu ;) są słodkie mimo, że nie dodajemy do nich cukru ani słodzików. Tym razem upiekłam je z mąki jaglanej i ryżowej ( polecam!) ale można również spróbować wersji z owsianą ;) dodatkową zaletą jest fakt, że szybciutko się je przygotowuje ;)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- Garść daktyli
- 3/4 szklanki mąki jaglanej ( lub owsianej)
- 1/5 mąki ryżowej ( użyłam pełnoziarnistej)
- Łyżeczka sody
- 1/2 szklanki jogurtu ( użyłam Bielucha 0% tłuszczu)
- 2 jajka
- Garść pokruszonych orzechów u mnie włoskie
- możesz dodatkowo dosłodzić muffiny np syropem daktylowym lub erytrytolem
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Banany blendujemy z jajkami, jogurtem. Mąki mieszamy z sodą dodajemy do masy bananowej. Daktyle i orzechy siekamy. Większą część bakalii dodajemy do ciasta.
Nakładamy po ok 2 łyżki masy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek.
Posypujemy resztą orzechów i daktyli.
Pieczemy ok 20 minut aż muffinki się zrumienią.
1 sztuka (z 14 niedużych muffinek) to ok 99kcal
b:2,9g
t:2,5g
w:16,9g
bł:1,3g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz