czwartek, 4 lutego 2016

Azjatycki bulion z grzybami shitake i makaronem z czarnej soi

Pewnie większość z Was przesadziła wczoraj z węglami ;) po pączkowym szaleństwie czas na lekką pyszną zupę;) aromatyczna i rozgrzewająca z dodatkiem makaronu z czarnej soi lub z brązowego ryżu ;) ja dziś wybiorę soję ;) 
Azjatycki bulion z grzybami shitake i makaronem z czarnej soi



4 porcje
Bulion
(jeśli nie mamy czasu możemy użyć gotowego bulionu dobrej jakości, przygotujmy go według przepisu na opakowaniu dodając wszystkie składniki z listy oprócz 3 pierwszych, jeśli bulion jest słony zmniejszamy ilość soli)

  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 szalotki lub 2 nieduże cebule
  • 4 ząbki czosnku rozgniecione nożem na pół
  • 3łodygi trawy cytrynowej
  • Kawałek ok 6 cm imbiru
  • 6 goździków
  • Laska cynamonu
  • 3strączki kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Papryczka chili
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego ( można zastąpić sojowym)
  • Sok wyciśnięty z limonki lub cytryny
  • Dwie główki bok choy
  • Grzyby shitake 200g
  • kiełki fasoli mung
  • Makaron z czarnej soi lub makaron z brązowego ryżu 100g
  • Szczypiorek lub dymka do podania
  • Kolendra do podania
  • Plastry limonki lub cytryny do podania
  • Kiełki fasoli mung do podania
  • Ewentualnie tofu  do podania
  • Ewentualnie syrop klonowy lub cukier palmowy do smaku
  • oczywiście jeśli jesz mięso nic nie stoi na przeszkodzie by do zupy wrzucić cienkie plasterki filetu z kurczaka lub wołowiny :)


Szalotki opalamy nad ogniem. Razem z warzywami, przyprawami umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemy sos sojowy i rybny oraz sok z limonki. Gotujemy bulion na wolnym ogniu przez 1-2 godziny ( im dłużej tym lepiej, można zupę zacząć gotować poprzedniego dnia).  Odcedzamy wywar, ja zostawiam marchewki bo są pyszne, lubię też pływające przyprawy. Dodajemy grzyby, gotujemy kolejne 30 minut. Zupę w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym i rybnym, sokiem z limonki. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do zupy dodajemy liście bok choya, gotujemy kilka minut. Zupę podajemy z makaronem, kiełkami fasoli, ugotowaną marchewką oraz plasterkiem limonki. posypujemy dużą ilością kolendry i szczypiorku.


Spora porcja zupy z makaronem z czarnej soi to ok 129 kcal
B: 13,6g
T:1,3g
W: 13g
Bl:9,3g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka