Azjatycki bulion z grzybami shitake i makaronem z czarnej soi
4 porcje
Bulion
(jeśli nie mamy czasu możemy użyć gotowego bulionu dobrej jakości, przygotujmy go według przepisu na opakowaniu dodając wszystkie składniki z listy oprócz 3 pierwszych, jeśli bulion jest słony zmniejszamy ilość soli)
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 4 marchewki
- 3 szalotki lub 2 nieduże cebule
- 4 ząbki czosnku rozgniecione nożem na pół
- 3łodygi trawy cytrynowej
- Kawałek ok 6 cm imbiru
- 6 goździków
- Laska cynamonu
- 3strączki kardamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- Papryczka chili
- Łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego ( można zastąpić sojowym)
- Sok wyciśnięty z limonki lub cytryny
- Dwie główki bok choy
- Grzyby shitake 200g
- kiełki fasoli mung
- Makaron z czarnej soi lub makaron z brązowego ryżu 100g
- Szczypiorek lub dymka do podania
- Kolendra do podania
- Plastry limonki lub cytryny do podania
- Kiełki fasoli mung do podania
- Ewentualnie tofu do podania
- Ewentualnie syrop klonowy lub cukier palmowy do smaku
- oczywiście jeśli jesz mięso nic nie stoi na przeszkodzie by do zupy wrzucić cienkie plasterki filetu z kurczaka lub wołowiny :)
Szalotki opalamy nad ogniem. Razem z warzywami, przyprawami umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemy sos sojowy i rybny oraz sok z limonki. Gotujemy bulion na wolnym ogniu przez 1-2 godziny ( im dłużej tym lepiej, można zupę zacząć gotować poprzedniego dnia). Odcedzamy wywar, ja zostawiam marchewki bo są pyszne, lubię też pływające przyprawy. Dodajemy grzyby, gotujemy kolejne 30 minut. Zupę w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym i rybnym, sokiem z limonki. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do zupy dodajemy liście bok choya, gotujemy kilka minut. Zupę podajemy z makaronem, kiełkami fasoli, ugotowaną marchewką oraz plasterkiem limonki. posypujemy dużą ilością kolendry i szczypiorku.
Spora porcja zupy z makaronem z czarnej soi to ok 129 kcal
B: 13,6g
T:1,3g
W: 13g
Bl:9,3g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz