Tatar z tuńczyka
Emotikon smile
Pyszny lekko pikantny tuńczyk w towarzystwie kremowego awokado :)
Emotikon smileUwielbiam, idealna opcja na upalny dzień, kiedy nie mamy ochoty podgrzewać temperatury w kuchni Emotikon smile
2 porcje
-bardzo świeża polędwica z tuńczyka ok 250g
-awokado
-1/3 pęczka szczypiorku
-ostra papryczka (według uznania)
-2 łyżki sosu sojowego
-łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka sezamu
-sok z cytryny
-sól i pieprz do smaku
-liście sałaty lub rukoli do podania
-dojrzałe awokado
-bardzo świeża polędwica z tuńczyka ok 250g
-awokado
-1/3 pęczka szczypiorku
-ostra papryczka (według uznania)
-2 łyżki sosu sojowego
-łyżka oleju sezamowego
- łyżeczka sezamu
-sok z cytryny
-sól i pieprz do smaku
-liście sałaty lub rukoli do podania
-dojrzałe awokado
Tuńczyka siekamy bardzo ostrym nożem. Sezam prażymy na suchej patelni. Szczypiorek i papryczkę drobno siekamy. Tuńczyka mieszamy z sosem sojowym i olejem. Dodajemy papryczkę, połowę szczypiorku, sezam. Doprawiamy sokiem z cytryny, w razie potrzeby możemy dodać więcej sosu sojowego i oleju sezamowego. Odstawiamy do lodówki żeby smaki się przegryzły. Awokado drobno siekamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z pozostałym szczypiorkiem. Do ceramicznym foremek lub filiżanek nakładamy tuńczyka a na wierzch awokado. Przewracamy formę do góry dnem, wykładamy tatar na talerz wyłożony rukolą lub sałatą.
Podajemy z pieczywem lub z pieczonym batatem (polecam!).
Podajemy z pieczywem lub z pieczonym batatem (polecam!).
porcja to ok 326 kcal
B:31,6 g
T:21 g
W:5,5 g
Bł:2,5 g
B:31,6 g
T:21 g
W:5,5 g
Bł:2,5 g
smacznego!
Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńKiedy degustacja?
Zapraszamy ;) kiedy macie ochotę?
Usuń