środa, 24 lutego 2016

Pieczony dorsz na puree z selera

Podsyłam pomysł na pyszny, lekki obiad. Puree z selera to moje ostatnie odkrycie ;) idealnie uzupełnia się z delikatną polędwicą z dorsza i blanszowanymi warzywami.




2 porcje :

  • Polędwiczka z dorsza ok 280g (przekrojona na dwie części)
  • Seler
  • 2 Marchewki
  • 1/2 cukini
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • Ok 1/2 - 3/4 szklanki bulionu
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatułowa
  • Cebulka czerwona
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Łyżeczka syropu klonowego
  • Oliwa

 Selera obieramy kroimy na ćwiartki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 50 minut. Możemy upiec go poprzedniego dnia. Skróci nan się czas przygotowania obiadu ;). Upieczonego selera kroimy  w kostkę zalewamy mleczkiem i bulionem. Gotujemy do miękkości. Rybę nacieramy oliwą, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Marchewkę i cukinię kroimy na wstążki np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulkę siekamy, zalewamy octem balsamicznym i syropem klonowym, dusimy na niewielkim ogniu w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy na papierze do poeczenia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180 stopni. W międzyczasie pokrojone warzywa wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy, girące warzywa mieszamy z odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Selera miksujemy na gładkie puree w razie potrzeby dolewając więcej bulionu. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatułową. Na talerz wykładamy puree, upieczoną rybkę i warzywa. Podajemy z cebulką.

Smacznego!

Porcja to ok 410kcal
B:34,3g
T:17,9g
W:47g
Bł:19,9g

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka