Pieczony dorsz na puree z selera
Podsyłam pomysł na pyszny, lekki obiad. Puree z selera to moje ostatnie odkrycie ;) idealnie uzupełnia się z delikatną polędwicą z dorsza i blanszowanymi warzywami.
2 porcje :
- Polędwiczka z dorsza ok 280g (przekrojona na dwie części)
- Seler
- 2 Marchewki
- 1/2 cukini
- 100 ml mleczka kokosowego
- Ok 1/2 - 3/4 szklanki bulionu
- Skórka otarta z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatułowa
- Cebulka czerwona
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Łyżeczka syropu klonowego
- Oliwa
Selera obieramy kroimy na ćwiartki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 50 minut. Możemy upiec go poprzedniego dnia. Skróci nan się czas przygotowania obiadu ;). Upieczonego selera kroimy w kostkę zalewamy mleczkiem i bulionem. Gotujemy do miękkości. Rybę nacieramy oliwą, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Marchewkę i cukinię kroimy na wstążki np. przy pomocy obieraczki do warzyw. Cebulkę siekamy, zalewamy octem balsamicznym i syropem klonowym, dusimy na niewielkim ogniu w razie potrzeby podlewając wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy na papierze do poeczenia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180 stopni. W międzyczasie pokrojone warzywa wrzucamy do wrzątku, gotujemy ok 3 minut. Odcedzamy, girące warzywa mieszamy z odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Selera miksujemy na gładkie puree w razie potrzeby dolewając więcej bulionu. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatułową. Na talerz wykładamy puree, upieczoną rybkę i warzywa. Podajemy z cebulką.
Smacznego!
Porcja to ok 410kcal
B:34,3g
T:17,9g
W:47g
Bł:19,9g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz