piątek, 18 marca 2016

Zapiekanka z batatami i szpinakiem

Zapiekanka z batatami i szpinakiem

Bataty, szpinak, cukinia, jajka i suszone pomidory wystarczą by stworzyć takie cudo ;) przymierzałam się do przetestowania tego przepisu od kilku dni a teraz żałuję, że zwlekałam tak długo ;) Zapiekanka będzie pyszna również na zimno więc świetnie sprawdzi się jako lunch do pudełka ;) w oryginalnym przepisie użyto sera feta, ale akurat nie miałam, natomiast dodałam od siebie więcej warzyw ;)



2-4 porcje

  • 2 nieduże bataty lub 1,5 średniego
  • 4 jajka
  • Białko ( można zastąpić dodatkowo całym jajkiem)
  • 1/2 cukini
  • Opakowanie szpinaku ok 50g
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli lub 1 szalotka
  • Łyżka oliwy
  • Ząbek czosnku
  • Kilka suszonych pomidorów posiekanych na paseczki
  • Niewielka ilość oleju do posmarowania formy ( użyłam kokosowego)
  • Sól i pieprz świerzo mielony
  • Dowolne przyprawy (u mnie gałka muszkatułowa i chili)


Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. 
Bataty obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Formę do tarty lub tortownicę smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy formę batatami (powinny na siebie nachodzić). Boki wykładamy połówkami plasterków.  Bataty zapiekamy 15-20 minut. 
W międzyczasie na oliwie podsmażamy czosnek i szalotkę. Dodajemy szpinak, chwilę smażymy aż liście zmniejszą objętość. Jajka ubijamy dodajemy mleko i przyprawy, mieszamy. Na podpieczone bataty wykładamy szpinak, zalewamy jajkami. 
Układamy plastry cukinii oraz pomidory ( posypujemy fetą jeśli używamy).
Zapiekamy ok 30 minut. 
Jemy kiedy lekko przestygnie lub na zimno ;)
Smacznego!

Porcja ( jeśli podzielisz na 4 części) to ok 235kcal
B:14g
T:6,2g
W:30,5g
Bl:2,9g

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka