Zapiekanka z batatami i szpinakiem
2-4 porcje
- 2 nieduże bataty lub 1,5 średniego
- 4 jajka
- Białko ( można zastąpić dodatkowo całym jajkiem)
- 1/2 cukini
- Opakowanie szpinaku ok 50g
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 cebuli lub 1 szalotka
- Łyżka oliwy
- Ząbek czosnku
- Kilka suszonych pomidorów posiekanych na paseczki
- Niewielka ilość oleju do posmarowania formy ( użyłam kokosowego)
- Sól i pieprz świerzo mielony
- Dowolne przyprawy (u mnie gałka muszkatułowa i chili)
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
Bataty obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Formę do tarty lub tortownicę smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy formę batatami (powinny na siebie nachodzić). Boki wykładamy połówkami plasterków. Bataty zapiekamy 15-20 minut.
W międzyczasie na oliwie podsmażamy czosnek i szalotkę. Dodajemy szpinak, chwilę smażymy aż liście zmniejszą objętość. Jajka ubijamy dodajemy mleko i przyprawy, mieszamy. Na podpieczone bataty wykładamy szpinak, zalewamy jajkami.
Układamy plastry cukinii oraz pomidory ( posypujemy fetą jeśli używamy).
Zapiekamy ok 30 minut.
Jemy kiedy lekko przestygnie lub na zimno ;)
Smacznego!
Porcja ( jeśli podzielisz na 4 części) to ok 235kcal
B:14g
T:6,2g
W:30,5g
Bl:2,9g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz