Superbatoniki
1 szklanka płatków owsianych (możesz użyć bezglutenowych)
1 szklanka amarantusa ekspondowanego ( można użyć równiez prosa lub gryki)
2 łyżki nasion chia
2 łyżki białka z konopi
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki rodzynek
1/4 szklanki jagód goji
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1 szklanka daktyli (jeśli chcemy by batoniki były mniej słodkie możemy zmniejszyć trochę ilość daktyli, dodajmy wtedy trochę więcej masła orzechowego )
1/2 szklanki wody
1 banan
2 łyżki masła z orzechów ( 100% użyłam migdałowego)
Płatki owsiane prażymy krótko na suchej patelni. W misce umieszczamy Wszystkie składniki z wyjątkiem daktyli, bananów i masła orzechowego. Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na ok 1015 minut, odlewamy wodę, blendujemy z bananem i masłem na gładką masę. Mieszamy z suchymi składnikami. Niedużą formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozkładamy i dociskamy. Umieszamy formę w lodówce na minimum 2 godziny. Kiedy stwardnieje kroimy na dowolne porcje. Ja pokroiłam na 20 kawałków .
1 batonik to ok 111,6kcal
b:3,48g
t:4,65g
w:15,4g
bł :2,7g
Smacznego!
1 batonik to ok 111,6kcal
b:3,48g
t:4,65g
w:15,4g
bł :2,7g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz