Bakłażan faszerowany
2 porcje
- 2 małe bakłażany
- puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
- 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
- 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (użyłam czarnej)
- szalotka posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- łyżka oliwy z oliwek
- nasiona kminu rzymskiego
- sól
- łyżka octu balsamicznego
sos:
- 2 łyżki tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka syropu klonowego
- sól do smaku
- kilka łyżek ciepłej wody
sałatka:
- garść rukoli
- 6 plastrów suszonych pomidorów
- kilka zielonych oliwek pokrojonych na plasterki
- ćwiartka awokado pokrojonego w kostkę
Piekarnik nagrzewamy do 200stopniC. Bakłażany kroimy na połówki, nacinamy miąższ na krzyż, uważając by nie przeciąć skórki. Bakłażany pieczemy posypujemy kuminem i solą, pieczemy ok 40 minut.
Na oliwie podsmażamy szalotkę i czosnek, dodajemy pomidory, soczewicę, komosę. Dolewamy ocet balsamiczny i niewielką ilość wody. Smażymy ok 10 minut na niedużym ogniu.
Tahini ucieramy z sokiem z cytryny. Dodajemy syrop klonowy i taką ilość wody żeby uzyskać gładki niezbyt gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą.
Kiedy bakłażany będą gotowe, miąższ ostrożnie wyjmujemy ze skórki przy pomocy łyżki. Dodajemy miąższ na patelnię z pomidorami, soczewicą i komosą. Mieszamy, smażymy kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz przekładamy do skórek od bakłażanów. Podajemy z sałatką z rukoli, awokado, oliwek i suszonych pomidorów, polane sosem z tahini :)
smacznego!
porcja to ok 412kcal
B:15g
T:20g
W:48g
Bł:11g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz