niedziela, 27 listopada 2016

bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany 



porcje


  • 2 małe bakłażany
  • puszka krojonych pomidorów lub 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (użyłam czarnej)
  • szalotka posiekana
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • łyżka oliwy z oliwek
  • nasiona kminu rzymskiego
  • sól
  • łyżka octu balsamicznego



sos:

  • 2 łyżki tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka syropu klonowego
  • sól do smaku
  • kilka łyżek ciepłej wody


sałatka:

  • garść rukoli
  • plastrów suszonych pomidorów
  • kilka zielonych oliwek pokrojonych na plasterki
  • ćwiartka awokado pokrojonego w kostkę


Piekarnik nagrzewamy do 200stopniC. Bakłażany kroimy na połówki, nacinamy miąższ na krzyż, uważając by nie przeciąć skórki. Bakłażany pieczemy posypujemy kuminem i solą, pieczemy ok 40 minut.

Na oliwie podsmażamy szalotkę i czosnek, dodajemy pomidory, soczewicę, komosę. Dolewamy ocet balsamiczny i niewielką ilość wody. Smażymy ok 10 minut na niedużym ogniu.

Tahini ucieramy z sokiem z cytryny. Dodajemy syrop klonowy i taką ilość wody żeby uzyskać gładki niezbyt gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą.

Kiedy bakłażany będą gotowe, miąższ ostrożnie wyjmujemy ze skórki przy pomocy łyżki. Dodajemy miąższ na patelnię z pomidorami, soczewicą i komosą. Mieszamy, smażymy kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz przekładamy do skórek od bakłażanów. Podajemy z sałatką z rukoli, awokado, oliwek i suszonych pomidorów, polane sosem z tahini :)

smacznego!

porcja to ok 412kcal
B:15g
T:20g
W:48g
Bł:11g


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka