środa, 23 listopada 2016

dyniowe burgery z kaszą jaglaną

dyniowe burgery z kaszą jaglaną



porcje
  • ćwiartka upieczonej małej dyni hokkaido ok 200g
  • 4 łyżki kaszy jaglanej suchej
  • 1 szalotka posiekany
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 2 łyżki mąki owsianej lub ryżowej
  • 1 jajko
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

  • 4 garści szpinaku
  • 1 zabek czosnku posiekany
  • 1 szalotka posiekana
  • 4 plastry suszonych pomidorów posiekane 
  • 4 łyżki kiełków stir fry (opcjonalnie)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • woda
  • sól, pieprz i gałka muszkatułowa do smaku


Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody (powinna wchłonąć całą wodę). Odstawiamy do przestygnięcia. 
Dynię miksujemy na puree.Dodajemy kaszę. Chwilę miksujemy. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy szalotkę i czosnek. Dodajemy do masy dyniowej razem z przyprawami, natką jajkiem i mąką, mieszamy masę. 

Na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewelką ilością oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy, formując kotleciki. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron aż się zrumienią.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmażmy na oliwie czosnek i szalotkę dodajemy kiełki (jeśli używamy), suszone pomidory, chwilę smażymy, odlewamy niedużą ilością wody. Dodajemy szpinak, jeszcze chwilę smażymy. podajemy razem z burgerami z dyni.

Smacznego!

porcja (3 sztuki ze szpinakiem) to to 360 kcal 
B:12g
T:16g
W:45g
Bł:7,4g


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka