dyniowe burgery z kaszą jaglaną
2 porcje
- ćwiartka upieczonej małej dyni hokkaido ok 200g
- 4 łyżki kaszy jaglanej suchej
- 1 szalotka posiekany
- 1 ząbek czosnku posiekany
- szczypta gałki muszkatułowej
- 2 łyżki mąki owsianej lub ryżowej
- 1 jajko
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 4 garści szpinaku
- 1 zabek czosnku posiekany
- 1 szalotka posiekana
- 4 plastry suszonych pomidorów posiekane
- 4 łyżki kiełków stir fry (opcjonalnie)
- łyżka oliwy z oliwek
- woda
- sól, pieprz i gałka muszkatułowa do smaku
Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody (powinna wchłonąć całą wodę). Odstawiamy do przestygnięcia.
Dynię miksujemy na puree.Dodajemy kaszę. Chwilę miksujemy. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy szalotkę i czosnek. Dodajemy do masy dyniowej razem z przyprawami, natką jajkiem i mąką, mieszamy masę.
Na rozgrzaną patelnię posmarowaną niewelką ilością oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy, formując kotleciki. Smażymy na niedużym ogniu z obu stron aż się zrumienią.
W międzyczasie na drugiej patelni podsmażmy na oliwie czosnek i szalotkę dodajemy kiełki (jeśli używamy), suszone pomidory, chwilę smażymy, odlewamy niedużą ilością wody. Dodajemy szpinak, jeszcze chwilę smażymy. podajemy razem z burgerami z dyni.
Smacznego!
porcja (3 sztuki ze szpinakiem) to to 360 kcal
B:12g
T:16g
W:45g
Bł:7,4g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz