sobota, 30 stycznia 2016

Pudding z chia

Pudding z chia

Jeśli macie ochotę na lekkie, zdrowe śniadanie, które dodatkowo zrobi się samo kiedy Wy smacznie śpicie, ten przepis będzie dla Was idealny ;) nasiona chia są doskonałym żródłem białka, błonnika oraz kwasów omega-3 i omega-6. Dostarczają nam sporą dawkę minerałów i witamin oraz przeciwutleniaczy. Wiecie, że chia w języku starożytnych majów znaczy SIŁA




Na 2 porcje potrzebujecie:

  • 4  czubate łyżki nasion chia ok 50g
  • Ok 1-1,5 szklanki mleka roślinnego lub krowiego ( ja najchętniej używam kokosowe lub migdałowe ecomil )
  • Dowolne przyprawy np. Kardamon, cynamon, wanilia ( nasiona chia nie mają smaku więc przejmą smak płynu, którego użyjecie)
  • Dowolny słodzik np. Syrop klonowy (można pominąć jeśli dodajecie tak słodki owoc jak mango)
  • Mango zmiksowane na mus ( lub inne owoce)
  • Pestki granatu


Nasiona chia wsypujemy do miseczek fajnie użyć przezroczystych naczyń, wtedy nasze śniadanie będzię również ładnie wyglądało), zalewamy mlekiem z przyprawami. Mieszamy kilkakrotnie, to ważne ;) wstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny. Najlepiej przygotować pudding wieczorem, rano będzie gotowy. Wystarczy tylko dodać mus z mango i pestki z granatu ;) smacznego!

Porcja to ok 258kcal
B:6,4g
T:12g
W:33,9g
Bł:13,3g

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka