poniedziałek, 25 stycznia 2016

Spring rollsy z wędzonym łososiem i omletem


 

Lekkie i chrupiące spring rolls ze świeżymi warzywami i rybką. Fajny pomysł na zastąpienie kanapki do pracy Zamiast wędzonego łososia możemy również użyć pieczonego lub grillowanego albo ugotowanych krewetek Potrzeba troszkę wprawy w zwijaniu żeby wyszły idealnie równiutkie (mi przynajmniej to zajeło troszkę czasu) Nie nakładajmy za dużo składników będzie łatwiej 



Spring rollsy z wędzonym łososiem i omletem


-2 arkusze papieru ryżowego
-2 plastry łososia ok 40g
-2 liści sałaty lodowejlub karbowanej
-kawałek marchewki
-kawałek ogórka *
-szczypiorek
-jajko
-listki tajskiej bazylii, kolendry lub mięty
-2 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli
-lyżka soku z limonki
-kawałek papryczki chili posiekanej


*możemy również użyć dowolnych warzyw i owoców np. papryki, awokado, mango

Papier ryżowy zwilżamy wodą, czekamy aż zmięknie. Jajko ubijamy widelcem, smażymy omlet na patelni nasmarowanej olejem kokosowym. Kroimy omlet na paski (użyjemy tylko ok 1/4 omletu). Marchew i ogórka kroimy w cienkie paseczki. Na papierze ryżowym (na środku)układamy po 3 listki bazylii lub mięty, następnie liść sałaty. Na sałacie układamy plaster łososia, paski omletu, marchew i ogórka, kilka listków kolendry, kawałek szczypiorku. Składamy krótsze brzegi zakrywając nadzienie. Zawijamy spring rollsy zaczynając od dołu. Mieszamy sos sojowy, sok z limonki i chili. Spring rollsy podajemy z sosem.

Dwa spring rollsy to ok 176 kcal
B:16 g
T:6,4 g
W:14,6 g
Bł:0,7 g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka