wtorek, 26 stycznia 2016

Krewetki w sosie pomarańczowym z czosnkiem i imbirem

To ostatnio mój ulubiony przepis na krewetki :) bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Sporo białka, zdrowe tłuszcze dzięki dodatkowi awokado i oleju kokosowego. polecam  :)

Krewetki w sosie pomarańczowym z czosnkiem i imbirem


na 2 porcje potrzebujesz
  • ok 18 krewetek rozmrożonych i oczyszczonych
  • sok wyciuśnięty z 3 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • pół łyżeczki skrobi
  • garść listków kolendry
  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ok 1 cm
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól, chili ewentualnie przyprawa 5 smaków według uznania
  • do podania ryż (u mnie posyany kurkumą) i połowa awokado pokrojonego w plastry
Czosnek i imbir drobno siekamy. Na patelni krótko podsmażamy na oleju kokosowym. Odlewamy niedużą ilość soku, rozpuszczamy w nim skrobię. Resztę soku wlewamy na patelnię z czosnkiem i imbirem. Sok gotujemy ok 5 minut na niedużym ogniu, powinnien się zredukować. Do sosu dodajemy krewetki. Gotujemy jeszcze chwilę, aż krewetki zmienią kolor na różowy. Dolewamy resztę soku ze skrobią. Mieszamy, gotujemy jeszczę ok minutę, sos powinien zgęstnieć. Doprawiamy solą, chili i miodem, ewentualnie przyrawą 5 smaków.  Awokado skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzu układamy awokado, krewetki razem z sosem. podajemy z ryżem oraz z dużą ilością kolendry. 

porcja krewetek z ryżem to ok 342 kcal
B:26,6g
T:13,2g
W: 30g
Bł:2,6g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka