sobota, 23 stycznia 2016

Pieczone bataty z papryką i dipem czosnkowym

Wracam...po dłuższej przerwie, ale nie przerwie od pysznego, zdrowego jedzenia Emotikon wink mam dla Was sporo przepisów, pomysłów i fit-inspiracji Emotikon wink 
Na pierwszy ogień lecą, dzisiejsze pieczone bataty...w towarzystwie pieczonej papryki z dipem z pieczonego czosnku...tak, wszystko pieczone więc nie pobrudzimy zbyt wielu naczyń Emotikon wink powtórzę z pewnością ten zestaw i jutro i może nawet pojutrze Emotikon wink Bardzo proste i pyszne, polecam!





Pieczone bataty z papryką i dipem czosnkowym

2 porcje (lub 1 duża) Emotikon wink
-1 niezbyt duży batat ok 200-300g
-1 duża czerwona papryka
-2 łyżki jogurtu naturalnego
-Łyżka serka koziego 12% tłuszczu
-Ząbek czosnku
-Granat
-Ulubiony mix sałat ( u mnie roszponka i sałata rzymska mini)
-Sól, pieprz, chili do smaku
-Odrobina oleju kokosowego
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na papierze do pieczenia układamy umyte i pokrojone na ćwiartki bataty i paprykę ( w całości) oraz czosnek. Po ok 20 minutach wyjmujemy paprykę i czosnek. Piekarnik ustawiamy na funkcję grill, bataty smarujemy olejem kokosowym, posypujemy solą i chili. Paprykę zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do przestygnięcia. Czosnek blendujemy z jogurtem i kozim serkiem , doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy liście sałaty. Paprykę obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy bataty się zrumienią (ok 7 minut) układamy je na sałacie, posypujemy granatem i polewamy dipem. Możemy całość oprószyć płatkami chili. W wersji wegańskiej jogurt i serek możemy zastą
pić tahini zmiksowanym z sokiem z cytryny :) równie pyszna opcja :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka