sobota, 23 stycznia 2016

Placki chapati z mąki orkiszowej i żytniej

Przepis na obiecane placki w wersji najprostszej czyli bez drożdży.
Emotikon wink proste pyszne pełnoziarniste placki idealne do hummusów, past i dań kuchni indyjskiej Emotikon wink
                      Placki chapati z mąki orkiszowej i żytniej 


4 placki
-3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-po 1/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej i białej mąki orkiszowej
- czubata łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- ciepła woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( trochę mniej niż 1/4 szklanki)
-sól
Mąki mieszamy, dodajemy oliwę i jogurt oraz sól. Stopniowo dolewamy wodę aż składniki się połączą i będziemy mogli wyrabiać ciasto. ciasto zagniatamy kilka minut, powinno lekko kleić się do rąk ale bez problemu daje się formować. Odstawiamy ciasto na ok 10 min. Dzielimy na 4 części. z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, posypujemy mąką i wałkujemy placki. Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy placki z obu stron aż zaczną "puchnąć", pojawią się pęcherzyki powietrza. Podajemy od razu lub przechowujemy zawinięte w folię aluminiową. możemy posmarować masłem, olejem kokosowym lub posypać przyprawami. Smacznego!

Jeden placek to ok 150kcal
B:4,5 g
T:3,5g
W:26g

Bł:3,8

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka