poniedziałek, 25 stycznia 2016

pasztet z soczewicy i marchewki

Uwielbiam go:) Jest aromatyczny i wilgotny, smakuje również wielbicielom mięsnych pasztetów, nawet tym wybrednym:) Idealny do pieczywa. Bardzo lubię posypany pestkami dyni podprażonymi na patelni.
pasztet z soczewicy i marchewki


  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 
  • 2 szklanki wody (do gotowania soczewicy)
  • 4 duże marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki cynamonu, kuminu i zmielonych nasion kolendry ( lub według uznania)
  • pieprz cayenne według uznania
  • 1 łyżeczka curry
  • kawałek ok 1cm świeżego imbiru
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz według uznania
  • garść posiekanej natki pietruszki
soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy aż wchłonie wodę i rozgotuję się (ok 15 minut). Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, marchew obrieramy, zcieramy na tarce na dużych oczkach razem z imbirem, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy, podsmażamy chwilę aż przyrawy uwolnią aromat. Dolewamy sos sojowy,sok z cytryny, następnie dodajemy marchew i smażymy aż zmięknie w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy soczewicę, warzywa blendujemy na dość gładką masę. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszkiprzekładamy do keksówki, pieczemy 45 minut w temepraturze 180 stopni. Gotowy pasztet odstawiamy do przestudzenia. Smacznego!

porcja ( z tych proporcji wychodzi ok 14 porcji jak na zdjęciu)
to ok 86,7 kcal
B:4,85g
T:4,1g
W:7,95g
Bł:1,75g

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka