niedziela, 24 stycznia 2016

owsiana fit szarlotka

wiecie ile szarlotki musiałam zjeść żeby dopracować ten przepis? Dużo ;) no dobra nie było to aż takie poświęcenie ;)

Uwielbiam szarlotkę. To jedno z moich ulubionych ciast. W takiej wersji mogę ją zajadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Tak też robię :) piekę ją ostatnio dość często i zjadam kawałek na drugie śniadanie :) polecam bo jest pyszna. Jeśli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej otrzymamy wypiek całkowicie bezglutenowy, szarlotka nie zawiera też w składzie jajek.

Owsiana fit szarlotka 


ok.10-12 porcji

  • 125g mąki owsianej (można użyć bezglutenowej)
  • 50g mąki ryżowej 
  • 25g mąki migdałowej ( można pominąć i użyć więcej pozostałych mąk )
  • 25g mąki kokosowej (można pominąć i użyć więcej pozostałych mąk)
  • łyżka mielonego lnu
  • 2łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (w wersji wegańskiej możemy zamienić na mleko roślinne np. kokosowe, wtedy dodajmy do ciasta pół łyżeczki soku z cytryny )
  • 75g oleju kokosowego
  • 3/4 łyżeczki sody ( lub łyżeczka proszku do pieczenia )
  • 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu (używam erytrytolu)
  • 6 dużych jabłek
  • sok z cytryny
  • cynamon i kardamon według uznania

Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem i kardamonem. smażymy ok 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Mąki, len, sodę i cukier mieszamy. Dodajemy olej kokosowy,  siekamy nożem aż powstanie kruszonka. Dodajemy jogurt ucieramy łyżką, kiedy składniki się połączą zagniatamy ciasto (w razie potrzemy możemy dodać więcej jogurtu). Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 10 minut. piekarnik nagrzewamy do 180stopni. Odkładamy 1/4 ciasta. Dodajemy do niego migdały, zagniatamy. Resztę kruszymy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ugniatamy, dno tortownicy powinno być całe pokryte ciastem. Wstawiamy do piekarnika. po ok.10 minutach na podpieczony spód wykładamy jabłka, na wierzch kruszymy resztę ciasta. pieczemy jeszcze ok 20 minut aż kruszonaka się zarumieni

porcja (ciasto podzieliłam na 10 sporych kawałków) to ok 242kcal
B:3,8g
T:11,5g
W:32g
Bł:6,6g

Smacznego!


2 komentarze :

  1. A ile czasu zajmuje przygotowanie takiej szarlotki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie szarlotki zajmuje ok 35 minut, drugie tyle zajmuje pieczenie ;) najwięcej czasu zajmuje przygotowanie jabłek, możemy to zrobić wcześniej np. poprzedniego dnia ;) pozdrawiam!

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka