Kto ma dziś ochotę na taki wege zestaw? Nie zapomnijcie kupić bakłażana Emotikon wink u mnie w zestawie z hummusem, roszponką i razową pitą orkiszową ( przepis wkrótce)
pieczony bakłażan z hummusem
2 porcje
-1 większy lub 2 nieduże bakłażany
-sól i pieprz do smaku
-pestki z granatu
Sałatka:
- garść roszponki
- garść sałaty rzymskiej mini
-1 papryka
- garść oliwek
-garść pomidorków koktajlowych
Hummus:
-puszka cieciorki ( lub szklanka wcześniej ugotowanej)
- łyżka tahini
-2 łyżki oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
-woda
-ząbek czosnku
-sól i pieprz ew. Kumin do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bakłażana kroimy na pół, nacinamy miąższ na krzyż, smarujemy olejem kokosowy, posypujemy solą i pieprzem. Papryki kroimy na pół. Bakłażany, paprykę i czosnek w łupinach umieszczamy w piekarniku na folii. Po ok 20 minutach wyjmujemy papryki. Zawijamy je w folię odkładamy do przestygnięcia. Czosnek obieramy z łupin. Miksujemy, cieciorkę z tahini sokiem z cytryny i olejem sezamowym dolewając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lekko przestudzone papryki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy składniki sałatki. Kiedy bakłażan będzie gotowy ( w sumie ok 45-50 minut), Układamy go obok sałatki, nakładamy po kilka łyżek hummusu, posypujemy granatem oraz płatkami chilli. Podajemy z razową pitą Emotikon wink ja podałam dodatkowo z czosnkowym dipem z tego przepisuhttps://m.facebook.com/story.php… . Smacznego!
-1 większy lub 2 nieduże bakłażany
-sól i pieprz do smaku
-pestki z granatu
Sałatka:
- garść roszponki
- garść sałaty rzymskiej mini
-1 papryka
- garść oliwek
-garść pomidorków koktajlowych
Hummus:
-puszka cieciorki ( lub szklanka wcześniej ugotowanej)
- łyżka tahini
-2 łyżki oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny
-woda
-ząbek czosnku
-sól i pieprz ew. Kumin do smaku
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bakłażana kroimy na pół, nacinamy miąższ na krzyż, smarujemy olejem kokosowy, posypujemy solą i pieprzem. Papryki kroimy na pół. Bakłażany, paprykę i czosnek w łupinach umieszczamy w piekarniku na folii. Po ok 20 minutach wyjmujemy papryki. Zawijamy je w folię odkładamy do przestygnięcia. Czosnek obieramy z łupin. Miksujemy, cieciorkę z tahini sokiem z cytryny i olejem sezamowym dolewając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Lekko przestudzone papryki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy składniki sałatki. Kiedy bakłażan będzie gotowy ( w sumie ok 45-50 minut), Układamy go obok sałatki, nakładamy po kilka łyżek hummusu, posypujemy granatem oraz płatkami chilli. Podajemy z razową pitą Emotikon wink ja podałam dodatkowo z czosnkowym dipem z tego przepisuhttps://m.facebook.com/story.php… . Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz