Warzywa po tajsku z orzechami nerkowca
2 porcje
Brokuł podzielony na różyczki
2 nieduże marchewki pokrojone na plasterki
2 mini cukinie pokrojone na plasterki ( lub jedna średnia cukinia)
Garść fasolki szparagowej
2 szalotki drobno posiekane ( lub dymki biała i zielona część)
2 ząbki czosnku posiekane
Kawałek świeżej lub suszonej papryczki chili
garść orzechów nerkowca
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
Ok 1/3 szklanki bulionu lub wody
Sól i sok z cytryny do smaku
1,5-2 łyżki oleju kokosowego
Ryż do podania
Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. W garnku podgrzewamy wodę, gotujemy fasolkę ok 10 minut. Dorzucamy brokuły i marchewkę. Gotujemy ok 5 minut. Warzywa odcedzamy na sitku przelewamy zimną wodą. Na oleju kokosowym podsmażamy czosnek, posiekaną papryczkę i szalotkę. Dodajemy cukinię i pozostałe warzywa. Podsmażamy wszystko jeszcze chwilę. Dodajemy bulion, sos sojowy i syrop klonowy. Chwilę podgrzewamy. Skrobię mieszamy z wodą wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia ( sos powinien zgęstnieć). Dodajemy orzechy. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem;)
Smacznego!
porcja to ok 322kcal
B:13,1g
T:19,1g
W:37,4g
Bł:11,8g
z ryżem brązowym (100g) 451kcal
B:15,9g
T:19,9g
W:68,1g
Bł:15,3g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz