sałatka z bobem i bazylią
1 porcja
100g ugotowanego i obranego bobu ( gotuje ok 7-10 minut w lekko osolonej wodzie, po czym przelewam zimną wodą i obieram)
Garść szpinaku lub rukoli ( może być mix)
Kilka pomidorków koktajlowych lub jeden średni pomidor
Kilka plastrów suszonych pomidorów
Garść czarnych oliwek
1/4 awokado pokrojonego w kostkę
Łyżka oliwy z suszonych pomidorów lub bazyliowego pesto
Kilka listków bazyli ( jeśli używamy pesto możemy pominąć)
Łyżka płatków migdałów lub pestek dyni
Niewielka ilość soku z cytryny
sol oraz pieprz według uznania
Łyżka sosu balsamicznego ( w garnuszku podgrzewamy ocet balsamiczny z niewielką ilością syropu daktylowego lub klonowego. Sos powinien zgęstnieć, przygotujcie więcej i przechowujcie w słoiczku ;) )
Bób mieszamy z oliwą i posiekanymi listkami bazylii lub z pesto. Doprawiamy solą i odrobiną soku z cytryny. Na talerzu układamy szpinak, rukolę, pomidorki, suszone pomidory, oliwki, awokado oraz bób. migdały prażymy na suchej patelni aż się lekko zrumienią ;). Posypujemy sałatkę migdałami, polewamy sosem balsamicznym. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Porcja to ok 374g
B:14,6g
T:23g
W:37,2g
Bl:9,6g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz