piątek, 8 lipca 2016

Hummus z bobu

Zasiadła sobie wygodnie zajadając burakowe brownie...(koniecznie muszę podzielić się przepisem) a tu kolejna wiadomość w sprawie "bobowego" hummusu, którego zdjęcie powędrowało na insta ;) tak więc piszę prędko bo widzę że nie tylko ja mam fazę na bób ;)


Hummus z bobu




  • Szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Opcjonalnie łyżka oleju sezamowego
  • Sok wyciśnięty z cytryny ( według uznania ok 1/2 cytryny)
  • Sól do smaku
  • Ewentualnie czosnek ( ja dodałam 1/2 ząbka upieczonego wcześniej w piekarniku ok 7 minut w temp. 180 stopni C)
  • zimna woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji


Bób, sok z cytryny, tahini, oliwe i czosnek blendujemy na gładką masę dolewając stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. No i to by było na tyle, doprawiamy solą, możemy dodać odrobinę kuminu ;)


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka