poniedziałek, 25 stycznia 2016

Batatowe gofry wytrawne

No uwielbiam te bataty ;) taki kawałek słodkiego ziemniaka może uratować kiedy w lodówce pusto a w brzuchu burczy ;) batatowe gofry świetnie sprawdziły się jako dodatek do sałatki z pieczonym fenkułem;) Jeśli nie masz gofrownicy z masy batatowej możesz pprostu usmażyć placki (podbne do ziemniaczanych :)


Batatowe gofry wytrawne



porcja
  • ok 100g niedużego batata startego na tarce o grubych oczkach
  • szalotka lub nieduża cebulka drobno osiekana
  • łyżka mąki gryczanej (lub innej)
  • jajko
  • sól i pieprz według uznania
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki mieszamy. Gofrownice (lub patelnię smarujemy olejem kokosowym. Gofry smażymy ok 10 minut(powinny sie mocno zrumienić).

porcja to ok 237kcal
B:12g
T:6,5g
W:34g
Bł:4,1g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka