Pyszne z ust M. To najlepsza rekomendacja ;) może chciał być miły dla chorej i zasmarkanej a może mu smakowało ;) mi smakowało bardzo więc chętnie podzielę się z Wami przepisem na kolejne proste danie z łososiem w roli głównej ;) Jeśli chcemy możemy rybkę odać dodatkowo z ryżem lub kaszą :)
Łosoś pieczony z frytkami z warzyw
- 2 porcje
- 2 filety z łososia bez skóry po ok 125g
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego (użyłam o obniżonej zawartości soli)
- łyżka syropu klonowego lub miodu
- ćwierć łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpusczona w łyżce wody
- chili, sól, pieprz do smaku
- czosnek świeży lub suszony
- imbir świeży lub suszony
- pół batata
- 2 marchewki obrane
- 2 pietruszki obrane
- szalotka lub nieduża cebula
- garść listków kolendry
olej kokosowy rozpuszczony ok 1 łyżki
Piekarnik nagrzewamy do 200stopni. Warzywa kroimy na "frytki". Układamy na papierze do pieczenia, mieszamy z olejem, posypujemy solą i pieprzem oraz chili.Wstawiamy do piekarnika, ieczemy ok 10-15 minut w międzyczasie szykujemy rybę. W niedużym garnuszku mieszamy miód, sos sojowy, sok z limonki, podgrzewamy. Dodajemy rozuszczoną w wodzie skrobię. odgrzewamy aż sos zgęstnieje. Rybę nacieramy solą pieprzem, czosnkiem i imbirem. Smarujemy częścią sosu, wstawiamy do piekarnika. o ok 5 minutach, włączamy funkcję grill (warzywa i rybka ładnie się zrumienią). po kolejnych 5 minutach wyjmujemy z piekarnika. podajemy posypane sporą ilością kolenrdy i płatkami chili. Rybkę polewamy resztą sosu.
Porcja to ok 445kcal
B:29g
T:22g
W:37,5g
Bł:8,2g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz