niedziela, 24 stycznia 2016

Łosoś pieczony z frytkami z warzyw

Pyszne z ust M. To najlepsza rekomendacja ;) może chciał być miły dla chorej i zasmarkanej a może mu smakowało ;) mi smakowało bardzo więc chętnie podzielę się z Wami przepisem na kolejne proste danie z łososiem w roli głównej ;) Jeśli chcemy możemy rybkę odać dodatkowo z ryżem lub kaszą :)


Łosoś pieczony z frytkami z warzyw 






  • porcje
  • 2 filety z łososia bez skóry po ok 125g
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 
  • 3 łyżki sosu sojowego  (użyłam o obniżonej zawartości soli)
  • łyżka syropu klonowego lub miodu
  • ćwierć łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej rozpusczona w łyżce wody
  • chili, sól, pieprz do smaku
  • czosnek świeży lub suszony
  • imbir świeży lub suszony

  • pół batata
  • 2 marchewki obrane
  • 2 pietruszki obrane
  • szalotka lub nieduża cebula
  • garść listków kolendry
olej kokosowy rozpuszczony ok 1 łyżki



Piekarnik nagrzewamy do 200stopni. Warzywa  kroimy na "frytki". Układamy na papierze do pieczenia, mieszamy z olejemposypujemy solą i pieprzem oraz chili.Wstawiamy do piekarnika, ieczemy ok 10-15 minut w międzyczasie szykujemy rybę. W niedużym garnuszku mieszamy miód, sos sojowy, sok z limonki, podgrzewamy. Dodajemy rozuszczoną w wodzie skrobię. odgrzewamy aż sos zgęstnieje. Rybę nacieramy solą pieprzem, czosnkiem i imbirem. Smarujemy częścią sosu, wstawiamy do piekarnika. o ok 5 minutach, włączamy funkcję grill (warzywa i rybka ładnie się zrumienią). po kolejnych 5 minutach wyjmujemy z piekarnika. podajemy posypane sporą ilością kolenrdy i płatkami chili. Rybkę polewamy resztą sosu.


Porcja to ok 445kcal

B:29g

T:22g

W:37,5g

Bł:8,2g 


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka