Pączki pieczone z mąki orkiszowej i batatów ;)
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka puree z batata ( bataty pieczemy w łupinach ok 1 godziny w temp 200 stopni) po przestudzeniu, rozgniatamy miąższ na puree)
- 4-6 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
- 15 g drożdży
- 1/2-2/3 szklanki mleczka kokosowego dobrej jakości (18%tłuszczu)możesz również użyć dowolnego mleka roślinnego lub krowiego wtedy dodaj 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- Łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka wyskrobane z laski wanilii
- domowe powidła lub dżem do nadziewania (użyłam śliwkowych, domowych bez cukru )
mąki przesiewamy. Mleczko lekko podgrzewamy, np w kąpieli wodnej. Łyżkę mąki mieszamy z ciepłym mleczkiem i z drożdżami. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na ok 25 minut. Do reszty mąki dodajemy puree z batata, wanilię i erytrytol, mieszamy składniki. Dodajemy stopniowo zaczyn, wyrabiamy ciasto. Zagniatamy przez ok 5-10 minut. W razie potrzeby możemy dolać trochę mleczka lub dosypać mąki. Ciasto odstawiamy na ok 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, wałkujemy na grubość ok 1-1,5 cm. Wycinamy kółka przy pomocy niedużej szklanki. Na połowie wyciętych kółek wykładamy po niepełnej łyżeczce powideł, przykrywamy drugim kółkiem, sklejamy brzegi. Pączki odstawiamy na kolejne 30 minut ( W wersji uproszczonej, wycinamy z ciasta grubsze kółka ok 2-3 cm. Nadziewamy strzykawką do wypieków po upieczeniu) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte pączki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 minut z złocisty kolor. Możemy polać syropem daktylowymi lub klonowym oraz posypać cynamonem.
Jeden pączek to ok 147 kcal (mi wyszło 15 sztuk)
B:3,84g
T:2,15g
W:26,7g
Bl:3,4g
Możemy też pączki usmażyć na głębokim tłuszczu, ja zrobiłam kilka dla M. możemy użyć np.oleju kokosowego :)
Super przepis :). Na pewno skorzystam :). A co do mleczka kokosowego to chodzi o 1/2 lub 2/3 szklanki czy puszki? Marta :)
OdpowiedzUsuńchodzi o szklankę oczywiście:)mam nadzieję, że będą smakowały :) Agata
Usuń