Shakshouka z oliwkami i papryką
- Jajko z wolnego wybiegu
- 1/2 puszki pomidorów krojonych (lub dwa świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone + łyżka przecieru pomidorowego)
- Kilka pomidorków koktajlowych pokrojone na połówki
- kawałek czerwonej papryki pokrojony na kawałki
- Kilka oliwek
- 1/4 awokado
- Łyżka oliwy
- Nieduża cebulka
- Ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Garść posiekanej natki pietruszki i bazylii
- Odrobina ostrej papryczki opcjonalnie
- Do podania razowa pita i garść zieleniny np. Roszponki
Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek oraz ostrą papryczkę jeśli używamy. Dodajemy pomidory, paprykę, pomidorki koktajlowe. Dusimy na niedużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Pośrodku patelni robimy miejsce i wbijamy jajko. Posypujemy całość oliwkami. Dusimy aż jajko się zetnie. Posypujemy całość świeżymi ziołami. Układamy na patelni plastry awokado i roszponkę. Podajemy z pitą lub żytnim pieczywem.
Smacznego!
Porcja to ok 287kcal (bez pieczywa)
b:10,7g
T:22,4g
W:13,7g
Bl:3,1g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz