środa, 24 lutego 2016

Shakshouka z oliwkami i papryką

Ulubiony śniadaniowy " bałagan" prosto z patelni. Pomysł na śniadanie z wykorzystaniem tego co pod ręką. Zawsze znajdzie się w domu jakieś jajko i puszka pomidorów ( latem oczywiście najlepsze będą świeże ;) , reszta to już dowolność... Kawałek papryki, oliwki, awokado, które leży sobie i czeka na " ten" moment.




Shakshouka z oliwkami i papryką

Porcja

  • Jajko z wolnego wybiegu
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych (lub dwa świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone + łyżka przecieru pomidorowego)
  • Kilka pomidorków koktajlowych pokrojone na połówki
  • kawałek czerwonej papryki pokrojony na kawałki
  • Kilka oliwek
  • 1/4 awokado
  • Łyżka oliwy
  • Nieduża cebulka
  • Ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Garść posiekanej natki pietruszki i bazylii
  • Odrobina ostrej papryczki opcjonalnie
  • Do podania razowa pita i garść zieleniny np. Roszponki


Na oliwie podsmażamy cebulkę i czosnek oraz ostrą papryczkę jeśli używamy. Dodajemy pomidory, paprykę, pomidorki koktajlowe. Dusimy na niedużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Pośrodku patelni robimy miejsce i wbijamy jajko. Posypujemy całość oliwkami. Dusimy aż jajko się zetnie. Posypujemy całość świeżymi ziołami. Układamy na patelni plastry awokado i roszponkę. Podajemy z pitą lub żytnim pieczywem.

Smacznego!

Porcja to ok 287kcal (bez pieczywa)

b:10,7g
T:22,4g
W:13,7g
Bl:3,1g

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka