czwartek, 25 lutego 2016

Cytrynowa kasza jaglana z cukinią i groszkiem

Cytrynowa kasza jaglana z cukinią i groszkiem oraz filet z soli

Nie lubię nazwy Kaszotto ;) dlatego moja kasza to po prostu pyszna kremowa kasza z aromatem cytryny ;) możemy ją zjeść jako samodzielne danie, wtedy proponuję zwiększyć ilość składników. U mnie pojawia się często w towarzystwie białej ryby. Tym razem padło na solę ale idealny będzie również dorsz lub pstrąg.



2 porcje

  • 2 filety z soli ( dorsza lub pstrąga) ok 200g
  • Kasza jaglana ok 100g (8łyżek)
  • Groszek zielony mrożony ok 1/2 szklanki
  • 1/2 cukini
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula lub 2 szalotki
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta kurkumy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Łyżka oliwy + odrobina do ryby


Filety smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy solą, pieprzem i częścią cytrynowej skórki. 
Na pozostałej oliwie podsmażamy krótko drobno posiekany czosnek i szalotki. Kaszę dokładnie płuczemy, wsypujemy do garnka. Podsmażamy chwilę, mieszając. 
Ziarenka powinny pokryć się oliwą. Dolewamy większą część bulionu. 
Gotujemy kasze aż wchłonie większość płyny. 
Dolewamy resztę bulionu, pokrojoną cukinię, groszek, skórkę cytrynową oraz kurkumę. Gotujemy na niedużym ogniu aż kasza i warzywa zmiękną. 
W razie potrzeby możemy dolać więcej płynu. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek.
W międzyczasie przygotowujemy rybę. Kładziemy filety na papierze do pieczenia i pieczemy w temp 180stopni. Jeśli mamy cienkie filety takie jak z soli wystarczy ok 8 minut. Na koniec możemy włączyć funkcję  grill w piekarniku by rybka lekko przypiekla sie z góry ;)

Porcja to ok354kcal
B:26,6g
T:8,8g
W:45,7g
Bl:4,7
Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka