może na początku nie mów drugiej połówce z czego jest ten deser. Moja połówka już od dawna wie że ciastka z fasoli są pyszne. Mini brownies z fasoli z bananowo- orzechowym kremem zdobyły moje ❤️ od pierwszego kęsa :)
Mini brownies z fasoli z orzechowo bananowym kremem
Na 10 sztuk potrzebujesz
- Puszkę czerwonej fasoli dobrej jakości dokładnie opłukanej z zalewy (lub szklankę ugotowanej fasoli)
- 1,5 banana
- Jajko
- 3 czubate łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- 3 łyżki masła z nerkowców lub migdałowego ( 100%)
- Łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 kawałki gorzkiej czekolady dobrej jakości posiekane ( użyłam słodzonej stewią)
- 2 łyżki syropu daktylowego
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Fasole, jednego banana, olej kokosowy, jajko, jogurt oraz ekstrakt waniliowy blendujemy ma gładnką masę. Kakao mieszamy z sodą i erytrytolem . Mieszamy z masą fasolową. Nakładamy masę do papilotek, posypujemy czekoladą i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Resztę banana miksujemy z masłem orzechowym i syropem daktylowym. Wstawiamy masę do lodówki. Brownies pieczemy ok 15 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Podajemy z kremem z masła orzechowego i bananów.
Porcja to ok 140kcal
B:5,4g
T:6,4g
W:16,1g
Bł:2,9g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz