wtorek, 16 lutego 2016

Bananowe pancakes


Ekspresowe śniadanie, zawsze kiedy mam ochotę na coś pysznego ;) i zdrowego oczywiście... Kiedy raz spróbujesz tych pancakes tradycyjna pszenna wersja przestanie Ci smakować ;) dla mnie to śniadanie idealne ❤️


Bananowe pancakes



Na 2 porcje potrzebujesz:

  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki mąki owsianej ( możesz użyć bezglutenowej)
  • 2 łyżki mąki ryżowej ( użyłam z ryżu brązowego)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek jogurtu ( użyłam bielucha ) + do podania
  • 1/3 łyżeczki sody ( można pominąć i białka ubić osobno na pianę)
  • Niewielka ilość oleju kokosowego
  • Owoce i syrop klonowy lub daktylowy do podania


Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę. Mieszamy z jajkami o jogurtem. Mąki mieszamy z sodą, dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem kokosowym przy pomocy pędzelka. Nakładamy masę łyżką na patelnię. Smażymy placuszki, z obu stron na niewielkim ogniu. Uważamy by nie przypalić ;) podajemy z owocami, jogurtem i syropem klonowym lub daktylowym.

porcja to ok 362kcal

B:15,8g
T:11,1g
W:50,2g
Bł:4,4g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka