Ekspresowe śniadanie, zawsze kiedy mam ochotę na coś pysznego ;) i zdrowego oczywiście... Kiedy raz spróbujesz tych pancakes tradycyjna pszenna wersja przestanie Ci smakować ;) dla mnie to śniadanie idealne ❤️
Bananowe pancakes
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki mąki owsianej ( możesz użyć bezglutenowej)
- 2 łyżki mąki ryżowej ( użyłam z ryżu brązowego)
- 2 jajka
- 6 łyżek jogurtu ( użyłam bielucha ) + do podania
- 1/3 łyżeczki sody ( można pominąć i białka ubić osobno na pianę)
- Niewielka ilość oleju kokosowego
- Owoce i syrop klonowy lub daktylowy do podania
Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę. Mieszamy z jajkami o jogurtem. Mąki mieszamy z sodą, dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy olejem kokosowym przy pomocy pędzelka. Nakładamy masę łyżką na patelnię. Smażymy placuszki, z obu stron na niewielkim ogniu. Uważamy by nie przypalić ;) podajemy z owocami, jogurtem i syropem klonowym lub daktylowym.
porcja to ok 362kcal
B:15,8g
T:11,1g
W:50,2g
Bł:4,4g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz