środa, 3 lutego 2016

Indyjskie Curry z ciecierzycą i warzywami

Nie samymi pączkami człowiek żyje ;) choćby były w wersji fit i odchudzone nie zastąpią pełnowartościowego posiłku ( no jeden możecie zastąpić;) ja polecam warzywne curry z ciecierzycą ;) do tego brązowy ryż i pyszny obiad gotowy ;)


Indyjskie Curry z ciecierzycą i warzywami


Na 2 porcje potrzebujesz:

  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę,
  • 1/4 cukini pokrojonej na półplasterki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 szalotki lub jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek ok 3 cm imbiru
  • Kawałek ostrej papryczki
  • Po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, kuminu, zmielonej kolendry, kurkumy i słodkiej papryki
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • Łyżka octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • Łyżeczka soli (lub smaku)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego lub jogurtu
  • 2 garści natki kolendry do podania
  • Czarnuszka do podania
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego ( u mnie jaśminowy zmieszany z brązowym)


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na oleju kokosowym podsmażamy szalotki dodajemy przyprawy, czosnek, imbir i chili. Chwilę podsmażamy, w razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pomidory, przecier dusimy przez ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i ciecierzycę, dolewamy wodę, ocet winny i mleczko lub jogurt. Dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą, w razie potrzeby chili. Podajemy posypane kolendrą i czarnuszką. Świetnie smakuje z ryżem lub z plackami chapati.

Porcja curry z ryżem to ok 367g
B:12g
T:10g
W:60g
Bl:12g

Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka