Indyjskie Curry z ciecierzycą i warzywami
Na 2 porcje potrzebujesz:
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę,
- 1/4 cukini pokrojonej na półplasterki
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 szalotki lub jedna duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- Kawałek ok 3 cm imbiru
- Kawałek ostrej papryczki
- Po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, kuminu, zmielonej kolendry, kurkumy i słodkiej papryki
- 1/2 puszki ciecierzycy
- Łyżka octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- Łyżeczka soli (lub smaku)
- 2 łyżki mleczka kokosowego lub jogurtu
- 2 garści natki kolendry do podania
- Czarnuszka do podania
- Łyżka oleju kokosowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki ryżu pełnoziarnistego ( u mnie jaśminowy zmieszany z brązowym)
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na oleju kokosowym podsmażamy szalotki dodajemy przyprawy, czosnek, imbir i chili. Chwilę podsmażamy, w razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy pomidory, przecier dusimy przez ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i ciecierzycę, dolewamy wodę, ocet winny i mleczko lub jogurt. Dusimy jeszcze 10 minut. Doprawiamy solą, w razie potrzeby chili. Podajemy posypane kolendrą i czarnuszką. Świetnie smakuje z ryżem lub z plackami chapati.
Porcja curry z ryżem to ok 367g
B:12g
T:10g
W:60g
Bl:12g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz