środa, 24 lutego 2016

Sałatka z pieczoną papryką i fetą

Sałatka z pieczoną papryką i fetą

Z reguły sałatki, które robię to kwestia przypadku, co akurat jest w lodówce ląduje na talerzu ;) Tak też było tym razem ;) jednak połączenie pieczonej papryki z fetą i granatem tak mi posmakowało, że na stałe zagościło w moim jadłospisie ;) ta sałatka zdecydowanie jest moją ulubioną... Idealna na kolację czy szybki lunch. Paprykę zawsze piekę wcześniej i przechowuję w słoikach w lodówce.



Papryka pieczona ( warto przygotować od razu więcej )

  • Papryka czerwona
  • Oliwa
  • Czosnek 1 ząbek
  • Rozmaryn gałązka


Sałatka 2 porcje

  • Pieczona papryka zamarynowana min 20 minut
  • Po 2 garści roszponki i rukoli
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek granatu
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Garść oliwek czarnych ( najbardziej lubię kalamata)
  • 2 plastry sera feta półtłustego (ok 12% tłuszczu)


Sos balsamiczny ( warto przygotować od razu więcej)

  • Szklanka octu balsamicznego
  • Łyżka Syropu daktylowego


Przygotowujemy paprykę. W całości wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 25 minut aż skórka zbrązowieje i zacznie odchodzić. Upieczoną paprykę zawijamy w folię i odkładamy do ostygnięcia. Podgrzewamy oliwę w niedużym garnuszku, dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku przekrojony na pół . Przestudzoną paprykę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Zachowujemy sok, który wyleje się z papryki. Pokrojoną paprykę przekładamy do słoika zalewamy sokiem i gorącą oliwą. Przestudzoną paprykę Przechowujemy w lodówce.

Sos balsamiczny też możemy przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku...moim zdaniem taki sos będzie dużo smaczniejszy niż dostępne w sklepach gotowe i jednocześnie mamy pewność co jest w środku;) do garnuszka wlewamy ocet balsamiczny oraz syrop klonowy i podgrzewamy na niedużym ogniu ok 10 minut. Sos powinien zredukować swoją objętość o ok 1/2 oraz zgęstnieć.

Kiedy mamy przygotowaną paprykę i sos możemy szykować sałatkę;) na talerzu układamy roszponkę i rukolę, pomidorki przekrojone na połówki, oliwki oraz paprykę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni. Posypujemy sałatkę pokruszoną fetą, pestkami dyni i granatu. Skrapiamy sałatkę oliwą ze słoika z papryką oraz sosem balsmicznym.

Smacznego!

Porcja to ok 206 kcal
B:9,6g
T:12,8g
W:18,5g
Bl:5,6g

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka