Z reguły sałatki, które robię to kwestia przypadku, co akurat jest w lodówce ląduje na talerzu ;) Tak też było tym razem ;) jednak połączenie pieczonej papryki z fetą i granatem tak mi posmakowało, że na stałe zagościło w moim jadłospisie ;) ta sałatka zdecydowanie jest moją ulubioną... Idealna na kolację czy szybki lunch. Paprykę zawsze piekę wcześniej i przechowuję w słoikach w lodówce.
Papryka pieczona ( warto przygotować od razu więcej )
- Papryka czerwona
- Oliwa
- Czosnek 1 ząbek
- Rozmaryn gałązka
Sałatka 2 porcje
- Pieczona papryka zamarynowana min 20 minut
- Po 2 garści roszponki i rukoli
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek granatu
- Garść pomidorków koktajlowych
- Garść oliwek czarnych ( najbardziej lubię kalamata)
- 2 plastry sera feta półtłustego (ok 12% tłuszczu)
Sos balsamiczny ( warto przygotować od razu więcej)
- Szklanka octu balsamicznego
- Łyżka Syropu daktylowego
Przygotowujemy paprykę. W całości wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 25 minut aż skórka zbrązowieje i zacznie odchodzić. Upieczoną paprykę zawijamy w folię i odkładamy do ostygnięcia. Podgrzewamy oliwę w niedużym garnuszku, dodajemy gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku przekrojony na pół . Przestudzoną paprykę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Zachowujemy sok, który wyleje się z papryki. Pokrojoną paprykę przekładamy do słoika zalewamy sokiem i gorącą oliwą. Przestudzoną paprykę Przechowujemy w lodówce.
Sos balsamiczny też możemy przygotować wcześniej i przechowywać w słoiczku...moim zdaniem taki sos będzie dużo smaczniejszy niż dostępne w sklepach gotowe i jednocześnie mamy pewność co jest w środku;) do garnuszka wlewamy ocet balsamiczny oraz syrop klonowy i podgrzewamy na niedużym ogniu ok 10 minut. Sos powinien zredukować swoją objętość o ok 1/2 oraz zgęstnieć.
Kiedy mamy przygotowaną paprykę i sos możemy szykować sałatkę;) na talerzu układamy roszponkę i rukolę, pomidorki przekrojone na połówki, oliwki oraz paprykę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni. Posypujemy sałatkę pokruszoną fetą, pestkami dyni i granatu. Skrapiamy sałatkę oliwą ze słoika z papryką oraz sosem balsmicznym.
Smacznego!
Porcja to ok 206 kcal
B:9,6g
T:12,8g
W:18,5g
Bl:5,6g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz