niedziela, 7 lutego 2016

Sałatka z krewetkami, mango i zielonym makaronem ryżowym

Sałatka z krewetkami, mango i zielonym makaronem ryżowym





  • ok 100 g krewetek rozmrożonych i oczyszczonych
  • garść sałaty
  • ok 50 g makaronu ryżowego (użyłam makaronu ryżowego z tapioką i zielona herbatą)
  • 1/2 niedużego mango lub 1/4 większego
  • mały ząbek czosnku posiekany
  • łodyga trawy cytrynowej posiekana
  • ostra papryczka posiekana (według uznania)
  • 1/4ogórka
  • listki tajskiej bazylii lub kolendry
  • szczyior posiekany
  • kilka orzeszków ziemnych podrażonych na patelni i posiekanych


sos

  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka syropu klonowego lub miodu


Czosnek, papryczkę i trawę cytrynową mieszamy z krewetkami. Odstawiamy. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. na talerzu kładziemy sałatę,roszonke, ogórka pokrojonego na plasterki, mango pokrojone  kostkę. Na środku kładziemy lekko przestudzony makaron. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Krewetki smażymy ok 3-4 minut razem z czosnkiem, trawą cytrynową i papryczką. Mieszamy składniki sosu. Krewetki układamy na sałacie. Posypujemy posiekaną dymką, orzeszkami,listkami bazylii i resztą papryczki. Polewamy sosem.

Porcja to ok 329 kcal

B:27,2 g 
T:8,4 g 
W:39,2 g 
Bł:3,2 g 

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka