sobota, 23 stycznia 2016

Pasta z pieczonego bakłażana

A kto spać nie może zdążył już upiec bakłażana i zrobić z niego pyszną pastę Emotikon wink próbowaliście już baba ghanoush? Jesli nie koniecznie spróbujcieEmotikon wink

Pasta z pieczonego bakłażana





  • bakłażan
  • 2 łyżki tahini (lub 1 łyżka tahini i 1 oleju sezamowego)
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, chili i kumin do smaku
  • ząbek czosnku ( ja używam pieczonego jest łagodniejszy )
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bakłażana pieczemy przez ok 45-50 minut. Jeśli używamy pieczonego czosnku możemy upiec w łupinie razem z bakłażanem, ok 15-20 minut. Upieczonego i lekko przestudzonego bakłażana obieramy ze skóry, powinna łatwo odchodzić jeśli nie to piekł się za krótko i potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku Emotikon smile miąższ bakłażana miksujemy z tahini, obranym czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Zajadamy z warzywami, lub jako dodatek do chleba lub placków Emotikon wink Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka