Kokosowe pralinki z kaszy jaglanej
- Ok 150g ugotowanej kaszy jaglanej ( kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu, wcześniej dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Dla pięknego waniliowego aromatu możemy dodać do gotowania nasionka z laski wanilii)
- Ekstrakt z wanilii jeśli nie dodaliśmy wanilii do gotowania kaszy
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- Łyżka erytrytolu
- Łyżka syropu klonowego lub miodu ( możemy użyć tylko syropu)
- Ok 13 sztuk migdałów
- Ok 2 łyżki wiórków kokosowych
Migdały prażymy w piekarniku ok 8 minut w temperaturze 170 stopni.
Przestudzoną kasze jaglaną blendujemy na gładką masę.
Do kaszy dodajemy mąkę, olej kokosowy, syrop i erytrytol, wyrabiamy plastyczną masę. Odstawiamy do lodówki na ok 10 minut. Na suchej patelni prażymy chwilę wiórki kokosowe.
Z masy kokosowej formujemy kulki, w środek każdej kulki wkładamy migdał. Obtaczamy kulki w wiórkach. Schładzamy ;) i gotowe!
Z tych proporcji otrzymamy ok 13 kulek
1 kulka to ok 46 kcal
B:1g
T:3g
W:2g
Bl:1g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz