wtorek, 15 marca 2016

Kokosowe pralinki z kaszy jaglanej

Miała być wiosna, a wyszło jak wyszło... Coś pysznego na pocieszenie? I zdrowego dla dobrego samopoczucia ;) by w chwili słabości nie sięgnąć w sklepie po to dobrze wszystkim znane, białe pudełeczko (wypełnione niewinnymi, białymi potwornie słodkimi pralinkami ;) prosze bardzo;)


Kokosowe pralinki z kaszy jaglanej




  • Ok 150g ugotowanej kaszy jaglanej ( kasze gotujemy według przepisu na opakowaniu, wcześniej dokładnie płuczemy pod bierzącą wodą. Dla pięknego waniliowego aromatu możemy dodać do gotowania nasionka z laski wanilii)


  • Ekstrakt z wanilii jeśli nie dodaliśmy wanilii do gotowania kaszy
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • Łyżka erytrytolu
  • Łyżka syropu klonowego lub miodu ( możemy użyć tylko syropu)
  • Ok 13 sztuk migdałów
  • Ok 2 łyżki wiórków kokosowych


Migdały prażymy w piekarniku ok 8 minut w temperaturze 170 stopni. 
Przestudzoną kasze jaglaną blendujemy na gładką masę. 
Do kaszy dodajemy mąkę, olej kokosowy, syrop i erytrytol, wyrabiamy plastyczną masę. Odstawiamy do lodówki na ok 10 minut. Na suchej patelni prażymy chwilę wiórki kokosowe. 
Z masy kokosowej formujemy kulki, w środek każdej kulki wkładamy migdał. Obtaczamy kulki w wiórkach. Schładzamy ;) i gotowe!

Z tych proporcji otrzymamy ok 13 kulek
1 kulka to ok 46 kcal
B:1g
T:3g
W:2g
Bl:1g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka