Warzywne noodle z tofu, pak choyem i orzeszkami ziemnymi
1 porcja
- 2 plasterki tofu pokrojone w kostkę
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małej cukinii
- Główka kapusty pak choy
- Kawałek ostrej papryczki np. chili w plasterkach
- Ząbek czosnku posiekany
- Szalotka lub 1/2 cebuli
- 2 łyżki sosu sojowego ( używam o niskiej zawartości soli)
- Łyżeczka masła orzechowego 100% lub sosu ostrygowego ( polecam obie wersje w zależności od tego co w kuchennej szafce)
- Opcjonalnie mozna do sosu dodać łyżeczkę syropu daktylowego lub klonowego
- Sok z cytryny ok łyżki ( można użyć zamiast tego łyżeczkę pasty tamaryndowej)
- Ok 1/4 szklanki wody
- Świeża kolendra
- Łyżka posiekanych orzeszków ziemnych (prażonych)
- Niepełna łyżka oleju kokosowego
Z marchewki, pietruszki i cukini wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw ( lub innego bardziej zaawansowanego narzędzia do tego przystosowanego:)ja nie posiadam... ). Na oleju kokosowym podsmażamy chwilę tofu. Dodajemy czosnek, szalotkę i chili. Smażymy jeszcze chwilę, dodajemy marchewkę, pietruszkę i liście pak choya. Podlewamy niewielką ilością wody. Smażymy warzywa na dużym ogniu uważając by nie przypalić. Mieszamy sos sojowy, sok z cytryny i ostrygowy/ masło orzechowe. Warzywa w międzyczasie możemy podlać wodą. Kiedy zmiękną dodajemy wstążki cukini i sos, mieszamy. Jeszcze chwilę smażymy... I gotowe :) Podajemy posypane orzeszkami ziemnymi i obowiązkowo kolendrą :)
Porcja to ok 304 kcal
B:14,4g
T:20,8g
W:24,3g
Bl:10,3g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz