Migdałowy mazurek z daktylowym karmelem
Spód
- 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych, można użyć bezglutenowych)
- 0,75 mąki ryżowej (można użyć tylko owsianej)
- 0,75 szklanka mąki migdałowej (można pomieszać z kokosową)
- 0,5 szklanki mleka kokosowego (odlewamy łyżkę do polewy)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
Masa daktylowa
- 100g daktyli
- 50 g masła z orzechów dobrej jakości (użyłam mixu z różnych orzechów 100%)
- Banan dojrzały
- Odrobina Soli himalajskiej
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- Ok łyżka mleczka mleczka
- Ok 4 łyżki wody z daktyli (lub więcej)
- 2 łyżki syropu klonowego
- Nasiona wyskrobane z laski wanilii
- Dodatkowo 3 garści bakalii (ok 80g migdały, nerkowce, orzechy włoskie, brazylijskie, rodzynki)
Daktyle zalewamy niewielką ilością wrzątku, odstawiamy na ok 10 minut.
Mąki, olej, syrop i mleczko umieszczamy w misce. Najpierw Ucieramy łyżką. Następnie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wjęcej mleczka. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni ( z termoobiegiem ).
Daktyle odsączamy z wody ( wodę zostawiamy, wykorzystamy ją do polewy). Wszystkie składniki na masę blendujemy aż otrzymamy gładką konsystencję. W razie potrzeby możemy dodać trochę wody z daktyli.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Niedużą formę wykładamy papierem do pieczenia, kruszymy na nią równomiernie ciasto. Lekko ugniatamy, rozprowadzając po całej powierzchni formy. Ciasto pieczemy ok 20 minut.
W miseczce umieszczamy składniki na polewę. Umieszczamy miseczkę w niedużym garnuszku z gorącą wodą. Podgrzewamy, mieszamy aż składniki się rozpuszczą. W razie potrzeby możemy dolać więcej wody.
Na upieczony spód wykładamy 2 garści bakalii oraz masę daktylową, posypujemy solą himalajską. Polewamy mazurka schłodzoną polewą czekoladową. Posypujemy resztą bakalii. Gotowe!
Mazurka podzieliłam na 12 kawałków.
Kawałek to ok 274 kcal
B:6,8g
T:17g
W:25g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz