czekoladowy budyń jaglany
6 porcji
- ok 150 g kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 1,5-2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego (użyłam ulubionego ecomil kokosowego)
- 12 daktyli
- 2 łyżki kakao o obniżonej zaw. Tłuszczu
- 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
- 1-2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu ( można pominąć i użyć więcej syropu)
- ekstrakt waniliowy lub nasionka z laski wanilii
- Dowolne owoce ( truskawki banany)
- Dowolne orzechy ( mix migdałów, laskowych i włoskich)
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą, dodajemy daktyle i wanilię. Gotujemy ok 15 minut aż kasza będzie zupełnie miękka. Dolewamy mleko, dodajemy syrop, erytrytol oraz kakao. blendujemy wszystko na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia. po przestygnięciu możemy jeszcze raz zblendować. Nakładamy do miseczek razem z owocami i orzechami ;) możemy dodatkowo polać odrobiną syropu daktylowego ;)
Porcja to ok 251g
B:5,2g
T:6,6g
W:48,4g
Bl:3,4g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz