przyznaję, żywię się ostatnio głównie kluskami ;) na okrągło wycinam makaron z pietruszki, marchewki, cukinii ;) dziś kolejny pyszny pomysł tym razem na zielono...
Spaghetti z cukinii ze szpinakiem i awokado
1 porcja
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 awokado
- 1/2 szklanki groszku mrożonego
- Garść listków bazylii
- 2 garści liści szpinaku
- ząbek czosnku posiekany
- Łyżka soku z cytryny
- Kilka zielonych oliwek
- Łyżka orzechów pistacjowych
- Łyżka oliwy
- ok 2 łyżki wody
Z cukinii wycinamy makaron ( ja użyłam obieraczki do julienne). Na oliwie podsmażamy czosnek. Dodajemy umyte liście szpinaku, groszek i cukinię. Chwilę podsmażamy podlewamy wodą. Awokado ucieramy z posiekaną bazylią, sokiem z cytryny i solą( możemy użyć blendera). Kiedy cukinia i szpinak zmiękną zdejmujemy patelnię z ognia i mieszamy warzywa z musem z awokado. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwki. Przed podaniem posypujemy pistacjami ;)
Porcja to ok 352 kcal
B:12g
T:26g
W:28g
Bl:10g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz