Kokosowe ciasteczka z kaszą jaglaną ;)
Kokos, kokos i jeszcze raz kokos...ciasteczka bardzo kokosowe i bardzo proste do wykonania. Tak mi posmakowały, że w piecu siedzi już trzecia porcja ciasteczek ;) troszkę zmodyfikowałam pierwszą wersję ;) zrezygnowałam z dodatku jajek i część erytrytolu zastąpiłam syropem klonowym. No i tym sposobem moge podzielić się z Wami przepisem na wegańskie, kokosowe ciasteczka ;) mięciutkie i aromatyczne ;)
- 120g ugotowanej kaszy jaglanej
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g mąki kokosowej
- 25 g oleju kokosowego
- 1/4 szklanki mleka roślinnego lub wody
- Czubata łyżeczka zmielonego lnu ( możemy zastąpić białkiem jajka, wtedy zmniejszamy ilość mleka lub wody)
- 2 łyżki erytrytolu
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- Nasionka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy ( kilka kropli)
Len zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Wiórki i mąkę mieszamy, dodajemy erytrytol, olej kokosowy, miód i len oraz wanilię. Ucieramy ciasto łyżką. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Kiedy składniki się połączą. Zagniatamy z ciasta kulę. Odkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Z ciasta formujemy rulon. Kroimy na niezbyt grube plastry. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczamy ( możemy również formować kulki i delikatnie je rozpłaszczyć) . Ciastka pieczemy ok 20-25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Jemy kiedy ostygną ;)
Z tych proporcji wychodzi ok 13 ciasteczek
Jedno to ok 59kcal
B:1g
T:4g
W:4g
Bl:1,3g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz