sobota, 12 marca 2016

Kokosowe ciasteczka z kaszą jaglaną

Kokosowe ciasteczka z kaszą jaglaną ;)

Kokos, kokos i jeszcze raz kokos...ciasteczka bardzo kokosowe i bardzo proste do wykonania. Tak mi posmakowały, że w piecu siedzi już trzecia porcja ciasteczek ;) troszkę zmodyfikowałam pierwszą wersję ;) zrezygnowałam z dodatku jajek i część erytrytolu zastąpiłam syropem klonowym. No i tym sposobem moge podzielić się z Wami przepisem na wegańskie, kokosowe ciasteczka ;) mięciutkie i aromatyczne ;)



  • 120g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g mąki kokosowej
  • 25 g oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • Czubata łyżeczka zmielonego lnu ( możemy zastąpić białkiem jajka, wtedy zmniejszamy ilość mleka lub wody)
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Nasionka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy ( kilka kropli)


Len zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na chwilę. 
Wiórki i mąkę mieszamy, dodajemy erytrytol, olej kokosowy, miód i len oraz wanilię. Ucieramy ciasto łyżką. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Kiedy składniki się połączą. Zagniatamy z ciasta kulę. Odkładamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
Z ciasta formujemy rulon. Kroimy na  niezbyt grube plastry. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko rozpłaszczamy ( możemy również formować kulki i delikatnie je rozpłaszczyć) . Ciastka pieczemy ok 20-25 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Jemy kiedy ostygną ;)

Z tych proporcji wychodzi ok 13 ciasteczek
Jedno to ok 59kcal
B:1g
T:4g
W:4g
Bl:1,3g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka