Śniadaniowe muffiny z warzywami
- 2 jajka
- Papryka pokrojona w kostkę
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojone na pół
- Garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (jeśli nie masz, myślę że z powodzeniem można zastąpić zmiksowaną na puree ugotowaną ciecierzycą)
- 6 łyżek jogurtu naturalnego ( użyłam Bielucha 0%)
- Przyprawy według uznania ( u mnie sól, pieprz, kurkuma)
- Garść świeżych posiekanych ziół według uznania np. Bazylia, kolendra, szczypiorek
- Do podania: garść szpinaku, 1/2 awokado, sos balsamiczny
Piekarnik nagrzewamy do 190stopni.
Mąki, jogurt, żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy masę z białkami.
Dodajemy papryke, oliwki ( kilka plasterków zostawiamy), przyprawy i zioła. Mieszamy, przekładamy masę do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffin.
Układamy na wierzchu połówki pomidorków i pozostałe plasterki oliwek. Pieczemy ok 15 minut aż muffinki się zrumienią. Podajemy lekko przestudzone z sałatką ze szpinaku i awokado skropioną sosem balsamicznym.
Porcja to ok 304 kcal (3 sztuki z sałatką z awokado)
B:15,2g
T:15,2g
W:31,6g
Bl:7,2g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz