czwartek, 10 marca 2016

muffiny z warzywami

Do końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie, kiedy z samego rana zaczęłam coś mieszać w miseczce... No i wyszły muffiny ;) dla odmiany nie słodkie...mimo mojej ogromnej słabości do słodkich śniadań ;) no więc już wam piszę co tam namieszałam, że wyszło mi pyszne pożywne śniadanko ;) muffiny z tego przepisu bedą też idealne do zapakowania na wynos ;)

Śniadaniowe muffiny z warzywami



2 porcje(6 sztuk)

  • 2 jajka
  • Papryka pokrojona w kostkę
  • 6 pomidorków koktajlowych przekrojone na pół
  • Garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (jeśli nie masz, myślę że z powodzeniem można zastąpić zmiksowaną na puree ugotowaną ciecierzycą)
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego ( użyłam Bielucha 0%)
  • Przyprawy według uznania ( u mnie sól, pieprz, kurkuma)
  • Garść świeżych posiekanych ziół według uznania np. Bazylia, kolendra, szczypiorek

  • Do podania: garść szpinaku, 1/2 awokado, sos balsamiczny


Piekarnik nagrzewamy do 190stopni. 
Mąki, jogurt, żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy masę z białkami. 
Dodajemy papryke, oliwki ( kilka plasterków zostawiamy), przyprawy i zioła. Mieszamy, przekładamy masę do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffin. 
Układamy na wierzchu połówki pomidorków i pozostałe plasterki oliwek. Pieczemy ok 15 minut aż muffinki się zrumienią. Podajemy lekko przestudzone z sałatką ze szpinaku i awokado skropioną sosem balsamicznym.

Porcja to ok 304 kcal (3 sztuki z sałatką z awokado)
B:15,2g
T:15,2g
W:31,6g
Bl:7,2g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka