Jaglanka z mango i daktylami
Jaglanka w moim jadłospisie zastąpiła owsiankę już jakiś czas temu. Choć nadal na pierwszym miejscu są owsiane/jaglane gofry i placki ostatnio coraz częściej mam "fazę" na gorącą jaglankę. Komponując ten zestaw myślałam o mojej mamie, którą od dawna próbuję zmotywować do zużycia opakowania kaszy, którą kupiłyśmy jakiś (dłuższy) czas temu ;) Słodkie mango to dodatek dzięki któremu przekonałam ją do puddingu chia ( cieszy mnie kiedy dzwoni i mówi " kupisz mi te nasionka chia bo mi się skończyły "). Może i z kaszą w końcu się uda:)
1 porcja
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- 1,5 szklanki wody
- Szczypta kurkumy ( opcjonalnie)
- Kilka daktyli
- Plaster mango pokrojony w kostkę
- 2 łyżki pestek z granata
- Opcjonalnie nasionka z kawałka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
Kasze wsypujemy do garnka i chwilę prażymy. Zalewamy wodą i mleczkiem. Dodajemy kurkumę i wanilię jeśli używamy. Gotujemy aż większość płynu odparuje a kasza będzie miękka. Jeśli chcemy możemy dodać więcej płynu ( ja lubię raczej rzadką jaglankę). Podajemy z mango, granatem i daktylami ;) proste? Bardzo i jakie smaczne ;)
Porcja (3 łyżki kaszy) to ok 333 kcal
B:6,1g
T:7,3g
W:64,8g
Bl:5,6g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz