Mleczko kokosowe z owocami i amarantusem
ok 8-10 porcji
Spód
- -2 szklanki popingu z amarantusa ( można użyć też prosa lub ryżu prażonego)
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- Łyżka oleju kokosowego lub masła orzechowego
Mleczko
- 400g mleczka kokosowego dobrej jakiści( polecam Real thai)
- Szklanka wody
- 5 łyżek nasion chia
- Laska wanili lub ekstrakt waniliowy
- 1 3/4 łyżeczki agaru
Galaretka
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki agaru
Owoce np.
- Truskawki, borówki, nektarynki
Przygotowujemy spód.
Syrop klonowy podgrzewamy razem z olejem kokosowy. Gotujemy chwilę, do gorącego syropu dodajemy amarantusa i mieszamy. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. Amarantus równomiernie nakładamy na dno tortownicy. Wstawiany, do lodówki.
Przygotowujemy mleczko.
Mleczko kokosowe, wodę, wanilię i syrop klonowy podgrzewamy w garnuszku. Nasionka z laski wanilii zeskrobujemy, resztę usuwamy z garnuszka. Do gorącego mleczka dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Do wrzącej masy stopniowo dodajemy agar. Dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Zdejmujemy masę z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa lekko przestygnie wlewamy ją do tortownicy. Wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Przygotowujemy galaretkę.
W garnuszku podgrzewamy sok jabłkowy. Do wrzącego soku dodajemy agar i dokładnie mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu kilka minut.
Na wierzchu naszego mleczka układamy dowolne owoce. Owoce zalewamy lekko przestudzoną galaretką jabłkową. Zostawiamy w lodówce do stężenia.
Smacznego!
Porcja to ok 187kcal
B:2,9g
t:10,3g
W:20,6g
Bł:3,3g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz