Gryczane placki z cukinią...bez jajek, mąki i tłuszczu...niemożliwe? A jednak ;) idealne, a wszystko za sprawą kaszy gryczanej ;) kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy... Zaczynam być nudna? Możliwe ;) póki co mam wrażenie, że placki z cukini ze słonecznikowym dipem nigdy mi się nie znudzą ;)
Placki z cukini ze słonecznikowym dipem
2 porcje (8sztuk)
- 1 mała cukinia
- 80 g niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 szalotki
- Sól i pieprz do smaku
- Woda
Dip słonecznikowy( podaję przepis na nieduży słoiczek dipu ok 4 porcji)
- 4 czubate łyżki pestek słonecznika
- Łyżka oliwy z oliwek
- Ok 1/2 szklanki wody (lub mniej)
- Łyżeczka musztardy dobrej jakości
- Sól i sok z cytryny do smaku
Sałatka z rukoli:
- Garść rukoli
- 6 plastrów suszonych pomidorów pokrojonych na paseczki
- Garść oliwek ( u mnie kalamata)
- Łyżka nasion słonecznika
- Szparagi zielone ok 10 sztuk
- Garść pomidorków koktajlowych
- 1/4 awokado pokrojonego w kostkę
- Łyżeczka oliwy lub oleju z pomidorów
Kaszę płuczemy i zalewamy szklanką wody. Odstawiamy na minimum 4 godziny. Kasza powinna wchłonąć wode i napęcznieć.
Przygotowujemy dip, blendujemy wszystkie składniki stopniowo dolewając wodę do uzyskania porządanej konsystencji. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Szparagi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Na talerzu układamy składniki sałatki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z szalotką. Odstawiamy na kilka minut.
Kaszę odcedzamy, blendujemy dodając niewielką ilość świeżej wody ( ciasto powinno być gęste). Odciskamy nadmiar soku z cukini, mieszamy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, nakładamy łyżką masę, formując nieduże placuszki. Smażymy na niezbyt dużym ogniu z obu stron aż lekko zbrązowieją. Placki podajemy z sałatką i z dipem słonecznikowym.
Porcja 4 sztuki z dipem to ok 433kcal
Przygotowujemy dip, blendujemy wszystkie składniki stopniowo dolewając wodę do uzyskania porządanej konsystencji. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Szparagi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy kilka minut. Na talerzu układamy składniki sałatki.
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z szalotką. Odstawiamy na kilka minut.
Kaszę odcedzamy, blendujemy dodając niewielką ilość świeżej wody ( ciasto powinno być gęste). Odciskamy nadmiar soku z cukini, mieszamy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, nakładamy łyżką masę, formując nieduże placuszki. Smażymy na niezbyt dużym ogniu z obu stron aż lekko zbrązowieją. Placki podajemy z sałatką i z dipem słonecznikowym.
Porcja 4 sztuki z dipem to ok 433kcal
B:18g
T:15,8g
W:64g
Bł:9g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz