Kasza gryczana z soczewicą i burakami
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1/3 szklanki Czarnej soczewicy
- 2 większe lub 3 średnie buraki obrane i pokrojone w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- Szklanka wody Oliwa z oliwek Sok z limonki lub cytryny do smaku
- Listki kolendry
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- Podprażone na suchej patelni orzechy włoskie lub ziemne do podania
Soczewicę zalewamy wodą. Moczymy minimum 20 minut.
Czosnek siekamy krótko podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy kaszę, krótko prażymy razem z czosnkiem. Dodajemy namoczoną wcześniej i odcedzoną soczewicę oraz pokrojone w kostkę buraczki. Wciskamy sok z cytryny, dolewamy wodę. Gotujemy ok 20 minut aż kasza i soczewica zmiękną w razie potrzeby dolewając wodę. Dodajemy mleczko, gotujemy chwilę aż zgęstnieje, doprawiamy danie solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Podajemy z listkami kolendry oraz orzechami.
Porcja to ok 445kcal
b: 17,3G
T: 19,8g
W:53,2 g
Bl:4,45g
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz