czwartek, 14 kwietnia 2016

Kasza gryczana z soczewicą i burakami

Czarna soczewica Beluga to moje ostatnie odkrycie, zdecydowanie najsmaczniejsza o przyjemnej kremowej konsystencji...dodatkowo to idealne źródło białka ;) do tego kasza gryczana biała i buraki a na dodatek odrobina czosnku, mleczka kokosowego i kolendry:) pyszny i odżywczy posiłek ;) 


 Kasza gryczana z soczewicą i burakami



 2 porcje 

  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1/3 szklanki Czarnej soczewicy 
  • 2 większe lub 3 średnie buraki obrane i pokrojone w kosteczkę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego 
  • Szklanka wody Oliwa z oliwek Sok z limonki lub cytryny do smaku 
  • Listki kolendry
  •  Sól i pieprz do smaku 
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego 
  • Podprażone na suchej patelni orzechy włoskie lub ziemne do podania 


Soczewicę zalewamy wodą. Moczymy minimum 20 minut. 
Czosnek siekamy krótko podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy kaszę, krótko prażymy razem z czosnkiem. Dodajemy namoczoną wcześniej i odcedzoną soczewicę oraz pokrojone w kostkę buraczki. Wciskamy sok z cytryny, dolewamy wodę. Gotujemy ok 20 minut aż kasza i soczewica zmiękną w razie potrzeby dolewając wodę. Dodajemy mleczko, gotujemy chwilę aż zgęstnieje, doprawiamy danie solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Podajemy z listkami kolendry oraz orzechami. 

Porcja to ok 445kcal 
b: 17,3G 
T: 19,8g 
W:53,2 g 
Bl:4,45g

Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka